Skip to main content

Министарство привреде расписало је данас, већ пету годину заредом, јавни позив за програм подршке малој привреди – суфинансирање куповине нових машина и производне опреме, за који привредници, сада већ традиционално, показују највеће интересовање. Ове године је у те сврхе Министарство привреде обезбедило више од пола милијарде, односно тачно 556 милиона динара бесповратног новца.

Уважавајући потребе привреде, ове године је дуплиран максималан износ гранта који једна фирма може да добије за куповину опреме. У 2018. години је, по предузећу, горњи лимит за бесповратна средства повећан са 2,5 милиона на пет милиона динара. Такође, како би предузетници наставили са модернизацијом опреме за производњу, омогућено им је да конкуришу за овај програм  без обзира да ли су већ били корисници државних средстава по неком другом основу или програму у претходном периоду.

Такође, партнерске финансијске куће не траже друга средства обезбеђења, већ ће то бити само залога на купљеној опреми.

Програмом за набавку опреме предвиђено је суфинансирање само производне опреме и алата, што ће допринети развоју производних фирми у Србији.

У програму за набавку опреме, бесповратна средства чине 25 одсто укупне вредности опреме, учешће самог предузетника је пет одсто, а повољан кредит партнерских финансијских кућа чини још 70 одсто.

Министарство привреде систематски подстиче технолошки развој микро, малих предузећа и предузетника, јер се у досадашњој пракси показало да је то одличан начин да се ојача њихова конкурентност и допринесе модернизацији производних процеса у Србији. Kомпанија која, уместо дотрајалих, има модерне машине које прате напредак технологија, уједно има и први предуслов да финални производ подигне на ниво који задовољава европско и друга развијена тржишта.

Овим програмом је у 2017. за кратко време обрађено 425 захтева привредника, одобрено их је 396, који у наредне две године, захваљујући набавци нове опреме, планирају да запосле 1.630 нових радника. Ове године, Министарство ће програм спроводити у сарадњи са пет банака и једном лизинг кућом: Банком Поштанска штедионица, Кредит агрикол, Халкбанком, Еуробанком, Прокредит банком и Рајфајзен лизингом.

Досадашње искуство Министарства привреде је показало да су за такву подршку највише заинтересована предузећа која се баве производњом прехрамбених производа, металних конструкција, текстила и гардеробе, затим, прерадом дрвета, гуме и пластике, штампањем, производњом намештаја, као и предмета од папира и картона, грађевинских производа.

Подршка малим и средњим предузећима и предузетницима остаће и даље у врху приоритета, а Министарство привреде позива све производне компаније да се пријаве за овај програм, обнове машине и алате и допринесу бољем пословању и већој конкурентности српске привреде.

Јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру програма подршке малим предузећима за набавку опреме и неопходну документацију можете пронаћи на овом линку.