Skip to main content

Нове мере Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести Covid-19 које ступају на снагу 4. децембра 2020. године предвиђају следеће:

Угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови неће радити од петка у 17 часова до понедељка у пет часова ујутру без изузетка док ће њихово радно време радним данима бити од пет ујутру до 17 часова. Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 сата, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.
Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечије играонице такође неће радити од петка у 17 часова до понедељка у пет ујутру. Фризерски и козметички, као и салони за негу лепоте неће радити током викенда. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт. Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од пет ујутру до 17 часова.

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине могу радити како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења. Пијаце ће бити отворене и у данима викенда од 6 часова ујутру до 15 часова.

Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана. Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.

Професионални спортисти могу користити спортске објекте за припреме за своја такмичења у току викенда. Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.