Skip to main content

Пројекат „ЕУБИД – Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора“, који финансира ЕУ са 1,5 милиона евра, са циљем да се унапреди њихов рад, а самим тим и конкурентност малих и средњих предузећа, представљен је данас у Београду.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је том приликом да је у овом сегменту приметан напредак.

„Данас смо у ситуацији да не морамо да се бавимо инфраструктуром у пословним инкубаторима, већ више пажње можемо да посветимо наредној развојној фази, а то је унапређење квалитета њихових услуга. Управо у том делу рачунамо на подршку овог пројекта“, рекла је Обрадовић Јовановић на Форуму научно-технолошких паркова и пословних инкубатора.

Успешност пројекта ће се, према њеним речима, мерити кроз подршку која ће бити пружена одређеном броју инкубатора. Такође, додаје она, мериће се и кроз успешност компанија корисница, које ће, како се буду развијале, и саме донети нове производе и услуге и отворити нова радна места.

Идеја је да у фокусу буду инкубатори који подржавају иновације и самозапошљавање.

„Већ две деценије Европска унија инвестира финансијска средства, људске ресурсе и знање у циљу јачања конкурентности и стимулисања иновативности МСП у Србији. ЕУ снажно подржава Владу Србије у њеној активној улози и настојању да омогући што боље услове за привредни раст и јачање инфраструктуре за развој иновација у Србији“, изјавио је програм менаџер у Делегацији ЕУ у Србији, Дејан Шуваков, и нагласио да је од 2000. кроз различите ЕУ програме подршке уложено више од 200 милиона евра.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством привреде и Министарством финансија, Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Значајну улогу у развоју иновативности, а самим тим и ЕУБИД пројекту имаће Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и Кабинет за иновације и технолошки развој, чији су представници на Форуму нагласили да је улога државе да кроз институције подрже претварања иновативних идеја у производе.

„Пословни инкубатори представљају виталну компоненту иновационог система доносећи идеје корак ближе тржишту и грађанима“, рекао је помоћник министра просвете Саша Лазовић.

Представници више од 30 иницијатива пословних инкубатора и научно-технолошких паркова активно су учествовали на Форуму и кроз две панел дискусије остварили директне контакте са јавном управом, разменили искуства и на основу успешних примера из иностранства и најбољих пракси из Србије, добили могућност да креирају нове идеје о унапређењу пословања инкубатора у нашој земљи.