Skip to main content
Програм је затворен

Србија и ЕУ за иновације: 10,3 милиона евра за академски и приватни сектор Србије

Фонд за иновациону делатност отвара други јавни позив вредан 10,3 милиона евра за пројектно финансирање приватног и академског сектора Србије, у оквиру ИПА пројекта „Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа“.

За остваривање иновативног потенцијала и приступ глобалном тржишту, Фонд предузећима нуди значајну финансијску помоћ у износу до 120.000 евра и до 500.000 евра по појединачном пројекту. Други јавни позив отворен је за три програма подршке Фонда: Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде.

Програм раног развоја подстиче иновативно предузетништво и осигурава опстанак стартапа који су у раној фази развоја, пружањем финансијске подршке до 120.000 евра, са 70% учешћа Фонда по појединачном пројекту. Пројектно финансирање се односи на развој иновација које имају комерцијални потенцијал.

Програм суфинансирања иновација подржава реализацију развојног циклуса технолошких иновација етаблираних предузећа. За покривање високих трошкова преноса истраживања у комерцијално одржив производ, високотехнолошким предузећима на располагању је до 500.000 евра, са учешћем Фонда од 60%/70% укупног буџета појединачног пројекта.

Програм сарадње науке и привреде унапређује индустријска истраживања подстицањем заједничке сарадње приватног сектора и научноистраживачких организација. Са идејом да стварају нове или унапреде постојеће комерцијално исплативе производе и услуге, Фонд додељује конзорцијумима до 500.000 евра са 60%/70% учешћа у укупном буџету појединачног пројекта.

Заинтересована предузећа могу поднети предлоге иновативних пројеката из свих области науке и технологије до 01. априла 2024. године у подне. Документација за пријаву и пријавни образац доступни су на порталу Фонда. Додатне информације о детаљима и пропозицијама програма, Фонд ће делити на онлине Инфо сесијама сваког четвртка од 13 часова.

Бесповратна финансијска подршка за развој нових производа, услуга и/или технологија обезбеђена је у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација и подршци Европске уније.