Skip to main content

„SME HUB“, пројекат подршке малим и средњим предузећима, најављује нови циклус бесповратног финансирања, чији је циљ да подржи мала и средња предузећа која имају амбицију да постану добављачи мултинационалним и великим домаћим компанијама, али и онима који то већ јесу, а желе да даље развијају интерне организационе капацитете. 

„SME HUB“ је продукт јавно-приватног партнерства Владе Швајцарске коју представља Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC) и српске компаније „ICT Hub“ и представља важну спону у српској привреди и подршци малим и средњим предузећима у Србији.

Намењен је малим и средњим предузећима произвођачима приватних робних марки, компоненти, полупроизвода, амбалажа и слично у индустријама као што су ФМЦГ, грађевина, ауто индустрија, дрвна и текстилна индустрија, пластичарска, металопрерађивачка и друге.

„SME HUB“ пружа бесповратна средства за трансформацију пословања у вредности максимум до 100.000 евра за унапређење перформанси домаћих предузећа и трансформацији пословања како би се задовољили захтеви и стандарди глобаног тржишта и мултинационалних компанија.

Трансформација пословања се односи на добијање неопходних сертификата, лиценци, ЕРП, професионализацију менаџмента, изградњу система, реорганизацију фирме, управљање финансијама, токовима новца, људским ресурсима, продајом, безбедност и заштиту на раду, ЕСГ… Прилику да буду део пројкета имају све фирме које послују минимум 3 године, имају најмање 15 запослених, остварују 200 хиљада евра прихода годишње и више и да имају домаћи власнички капитал најмање 51 одсто.

Пријављивање за ову фазу траје до почетка јуна месеца, када почиње следећи циклус. Сви заинтересовани могу да попуне формулар на сајту „SME HUB“ у делу “Постани добављач“. Предузећа која испуњавају услове биће контактиране ради даљих корака укључивања у пројекат, док ће се фирме које тренутно не испуњавају услове задржати у бази, пружајући им прилику за учешће у пројекту у будућности.

„SME HUB“ има буџет, који је вредан више од 7 милиона швајцарских франака, са намером да што већи број домаћих малих и средњих предузећа прође кроз процес пословне трансформације у наредних пет година. Задатак „SME HUB“-а је и да мултинационалне компаније повеже са адекватним домаћим добављачима и да кроз анализу пословања, уз консултанте, финансира и координира модернизацију пословања и тако отклони све евентуалне препреке за успостављање даље сарадње. Крајни циљ је да локално предузеће које је ушло у пројекат постане добављач мултинационалној компанији и на тај начин уђе на глобално тржиште.

За више информација можете посетити сајт „SME HUB“ или писати на info@smehub.rs.