Skip to main content

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић уручила је прву награду, компанији „Bio Аlly“ из Медицинске школе из Крушевца, коју су ђаци освојили на националном такмичењу најбољих ученичких компанија одржаном данас у Новом Саду.

Ова група ученика која се бави производњом органског прашка са сурутком, чијим се растварањем добија напитак против мамурлука, представљаће Србију, у оквиру своје компаније, на европском такмичењу. Евопско финале ће бити одржано у јулу у Француској, где ће српски ђаци одмерити снаге са најбољим ученичким компанијама из 40 земаља.

Министарство је препознало значај програма ученичких компанија за развој предузетничког образовања и промоцију предузетништва, рекла је Обрадовић Јовановић.

„Зато ћемо и у наредном периоду наставити да подржавамо ученичке компаније. Циљ је да до 2020. године овај програм буде доступан у свакој средњој школи у Србији“, рекла је помоћница министра привреде.

Друго место на такмичењу у Новом Саду освојила је компанија „Bio Care“ из медицинске школе „Сестре Нинковић“ из Крагујевца, која се бави производњом препарата и намирница од комбинације маслачка и шаргарепе. Треће место је освојила ученичка компанија “Dolce Rosa“ из медицинске школе „Драгиња Никшић“ из Сремске Митровице, која се бави производњом козметичких препарата за лице и тело заснованих на дериватима руже.

На Националном такмичењу најбољих ученичких компанија, своје производе и услуге представило је 20 средњошколских тимова из Ариља, Бача, Београда, Бољевца, Крагујевца, Крушевца, Лазаревца, Лесковца, Младеновца, Ниша, Новог Сада, Пожеге, Сремске Митровице, Свилајнца, Шапца и Вршца.

Такмичење спроводи организација „Достигнућа младих у Србији“ уз подршку Министарства привреде и у сарадњи са другим партнерима.