Skip to main content

Крајем ове године грађанима Србије требало би да буде омогућена услуга електронског боловања, чиме би, како истичу у НАЛЕД-у, пацијенти били лишени обавезе да када су на боловању носе дознаке послодавцу, већ би дознаке биле слате електронским путем. Ова услуга једна је од оних на којој НАЛЕД ради заједно са Министарством здравља, пренео је РТС.

Исидора Шмигић, менаџерка за регулаторну реформу из НАЛЕД-а, за РТС каже да ће Е-боловање бити систем који ће повезати послодавце, лекаре и Републички фонд за здравствено осигурање.

“Овај систем ће заправо омогућити да се цео процес боловања који је заиста једна комплексна процедура, подразумева ношење документације и њихову циркулацију кроз систем, да се убрза и пре свега оно што је циљ јесте да пацијентима олакша, да они не морају болесни да носе ову документацију послодавцу, већ ће послодавац аутоматски имати увид у потребне информације с друге стране и Републички фонд ће такође имати потребан приступ”, објашњава Исидора Шмигић.

Истиче да је важно и то што ће Републички фонд за здравствено осигурање моћи да приступи потребним информацијама како би комисије могле да разматрају евентуално продужавање боловања дуже од 30 дана у случајевима када је то потребно.

Како каже, е-рецепт, који функционише од 2019. године, је један револуционаран систем јер је само у последњих 18 месеци донео уштеду више од 30 милиона евра, а е-картон је нешто на чему се ради неко време.

“Оно што очекујхемо јесте да његова пуна имплементација крене почетком 2026. године. Тренутно су у току припреме техничке, дакле архитектура, спецификације итд. Оно што је потребно јесте ускладити и законски оквир и донети неке подзаконске акте који ће уредити процесе како ће е-картон функционисати и који ће заправо омогућити брже и ефикасније кретање кроз здравствени систем, тако да пацијенти не морају поново да раде одређене анализе. Њихови лекари могу у потпуности да приступе историји болести тако да верујемо да ће бити унапређење како за лекаре тако и за пацијенте”, истиче Шмигићева.

Извор: РТС