Иноватори и предузетници у области хране и пољопривреде имају прилику да се пријаве на програме подршке које организују EIT Food, а који су намењени развоју и комерцијализацији иновативних решења у сектору прехрамбене индустрије. Рок за пријаве истиче 21. фебруара.
– Тражимо пројекте који доприносе одрживости прехрамбеног ланца – од њиве до трпезе. Кључна су решења за бољу искоришћеност алтернативних протеина, смањење губитака хране, ефикасније управљање водама и наводњавање, развој регенеративне и прецизне пољопривреде, фарм менаџмент, као и унапређење квалитета производних процеса, амбалаже и безбедности хране – каже Тодо Терзић, менаџер за регулаторну реформу у НАЛЕД-у.
Он наводи да је прехрамбена индустрија једна од кључних грана економије у Србији која у спољнотрговинској размени учествује са 8,2 милијарде евра, али да се иноватори у овој области суочавају с бројним изазовима – од валидације тржишта до комерцијализације. Статистика показује да се само 3,4% стартапа у ЕУ бави овом индустријом, док свега један од десет постане одржив бизнис и достигне вишу фазу комерцијализације.
Програм LAUNCH – Seedbed Incubator траје шест месеци и помаже у идентификацији комерцијалног потенцијала иновација, пружајући прилику за повезивање са купцима, менторску подршку, учешће на европским нетњоркинг догађајима и финансирање до 10.000 евра.
ACCELERATE – EIT Food Accelerator Network омогућава валидацију технологије и припрему за комерцијализацију, пружајући средства до 50.000 евра за имплементацију пројекта, ексклузивну видљивост код партнера и грант од 3.000 евра за путовања на нетњоркинг догађаје у Европи.
SCALE – RisingFoodStars намењен је стартапима спремним за скалирање, нудећи приступ европској мрежи иновација, врхунско менторство и видљивост на EIT Food flagship догађају NEXTBITE, уз могућност додатног финансирања.
Подсетимо, НАЛЕД представља Србију у регионалној мрежи Food habova коју је покренуо Европски институт за иновације и технологију (EIT), са циљем да се убрзају иновације и у производњи хране и смање емисије угљен-диоксида, потрошачима пруже здравије и приступачније опције у исхрани и унапреди безбедност хране.
Пријаве су отворене путем линка www.eitfood.eu/entrepreneurship, а за додатне информације заинтересовани се могу обратити Тоду Терзићу (t.terzic@naled.rs) испред НАЛЕД-а, као EIT Food Huba за Србију.