Skip to main content

Стварање услова за сарадњу науке и привреде кроз стипендиране докторате, поједностављење увоза нерегистрованих медицинских средстава за потребе истраживања и развоја и омогућавање складиштења података локалних самоуправа у клауду три су кључне препоруке најновијег издања НАЛЕД-ове Сиве књиге иновација за 2024. Реч је о специјализованој публикацији која надлежним институцијама нуди јасне смернице и предлоге решења за административне препреке на које наилазе иноватори у циљу јачања домаћег иновационог система.

– Ово друго издање доноси нам 45 конкретних препорука, од чега 12 нових, за измену чак 52 прописа, које треба да доведу до унапређења услова пословања иноватора. Кључне идеје за израду препорука прикупљене су кроз консултације са стартапима, истраживачима, представницима академске заједнице и секторских удружења – изјавио је Душан Васиљевић, директор Одељења за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у.

Према његовим речима, мисија Сиве књиге иновација јесте и да кроз јасно дефинисане смернице за превазилажење изазова допринесе нашем још бољем пласману на Глобалном индексу иновативности, на којем је Србија ове године направила искорак за две позиције напред, заузевши 53. место од укупно 132 земље.

Од 60 препорука из првог издања Сиве књиге иновација, које је објављено у априлу 2022, решено је укупно девет, док је код још шест евидентиран напредак у процесу решавања. Министарство науке, технолошког развоја и иновација показало се као најотвореније за потребе иноватора, са три у потпуности, две делимично решене и једном препоруком где је препознат напредак у процесу.

– Правилником о Регистру субјеката националног иновационог система ближе је дефинисано ко су стартапи, а ко бизнис анђели, и одређени су услови за њихов упис у Регистар. Такође, прецизирано је да и удружења могу стећи статус пружалаца услуга иноваторима, а Етичким смерницама учињен је важан корак ка уређењу све актуелнијег питања одговорне употребе вештачке интелигенције. Организована је и обука за јавне службенике на тему Партнерства за иновације, а Министарство је започело и рад на изради портала за повезивање науке, привреде и државе – објаснио је Васиљевић.

На другом месту је Министарство унутрашњих послова, које је омогућило тестирање аутономних возила на путевима, као и уредило коришћење електричних тротинета, док треће место припада Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре које је олакшало постављање пунионица за електрична и хибридна возила на јавним путевима, и прописало да се планским документима не могу уводити арбитрарна ограничења на нивоу локалних самоуправа за постављање радио-базних станица мобилне телефоније.

– НАЛЕД, који је 2023. обележио као годину иновација, ће активно радити на заговарању свих препорука, и пружати подршку надлежним институцијама у њиховом спровођењу и мониторингу, почевши од првог дана објављивања Сиве књиге иновација – закључио је Васиљевић и најавио продужетак сарадње са компанијом Филип Морис која ће и у наредне три године наставити да подржава иноваторе у Србији.

Сива књига иновација је настала у оквиру програма StarTech, који је у целости финансиран од стране једне приватне компаније – Филип Морис. Трогодишњи програм има за циљ трансформацију традиционалне економије у дигиталну и високотехнолошку, кроз директну финансијску и стручну подршку малим и средњим предузећима, рад на унапређењу услова за примену иновација и промоцију иноватора и Србије као инвестиционе дестинације.