Skip to main content

Служба за едукацију Привредне коморе Србије  у наредне две ипо године, до 30. јуна 2026. године, учествује у реализацији два пројекта „Back On Track“ и „IntegrAge у оквиру Дунавског транснационалног програма, а који су намењени специфичним старосним групама и њиховом будућем радном ангажовању. Вредност оба пројекта износи 4.793.157 евра.

„Суочени са забрињавајућим проблемом, а на основу спроведеног истраживања, пројекат Back On Track је намењен младима старости од 15 до 29 година који спадају у категорију NEET, нити у образовању, запослењу или обуци, и то посебно у руралним срединама. Како би  одговорила на овај  алармантни изазов, Европска унија је поставила за циљ да смањи стопу NEET категорије на испод 9 одсто до 2030. године“, изјавила је Ивана Ковачевић, руководилац Службе за едукацију у Привредној комори Србије.

Кључни аспект пројекта је да се допре до наведене категорије, да се мотивишу и ефикасно интегришу неактивни млади људи, који су неангажовани и маргинализовани. Пројекат такође има за циљ, истиче Ковачевић, да сагледа карактеристике ових младих људи, да успостави одрживе и ефикасне методе ангажовања,  олакшавајући им социјалну и образовну интеграцију, пружајући  циљану и персонализовану подршку да остваре своје индивидуалне аспирације и унапреде своје основне, животне вештине, а уједно и ментално благостање.

Према речима Ковачевићеве, други, не мање значајан пројекат у оквиру Дунавског транснационалног програма, је пројекат IntegrAge, посвећен подршци, односно интеграцији старијих радника (55+ година ) у тржиште рада, капитализујући њихово знање и искуство, уједно им помажући да се прилагоде новим начинима рада.

Оснажујући их кроз развој вештина и менторство, пројекат има за циљ да задржи њихову експертизу у привреди, док се истовремено бави и недостатком квалификоване радне снаге. Поред тога, промоција здраве равнотеже између посла и приватног живота у складу са њиховим годинама је централни фокус, осигуравајући добробит и продуктивност старијих радника“, истакла је Ковачевић.

Програм Дунавског региона укључује девет земаља ЕУ (Аустрија, две немачке регије Баден-Виртемберг и Бајерн, Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Мађарска, Румунија и Бугарска) и пет земаља које нису чланице ЕУ (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Молдавија и Украјина). По броју земаља и региона који сарађују, ово је један од највећих Interreg програма у овом програмском периоду.

Буџет новог Програма за Дунавски регион Interreg износи 266 милиона евра, и има за циљ да подржи развој и имплементацију пројеката сарадње који доприносе развоју иновативног, одрживог и социјалног Дунавског региона, као и да унапреде регионално управљање за суочавање са заједничким изазовима.

Извор: ПКС