Skip to main content

НАЛЕД ће у наредне две године представљати Србију у регионалној мрежи Фоод хабова коју је покренуо Европски институт за иновације и технологију (ЕИТ), са циљем да се убрзају иновације и у производњи хране и смање емисије угљен-диоксида, потрошачима пруже здравије и приступачније опције у исхрани и унапреди безбедност хране.

Тако ће НАЛЕД, заједно са Пољопривредним факултетом у Новом Саду, радити на умрежавању науке и привреде и окупљању истраживача, предузетника и академске заједнице у земљи, који имају жељу да реализују своје идеје и иновације у домену пољопривреде, а посебна подршка биће усмерена на развој женског предузетништва и старт-уп сцене.

Како би се ојачали они делови Европе који су слабије развијених капацитета у погледу иновација у прехрамбеном сектору, ЕИТ је осмислио пакет пројеката и програма усмерених на образовање, развој бизниса и размену добрих пракси међу чланицама мреже, које поред наше земље чине и Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Румунија, Србија, Словачка и Словенија.

– Драго нам је што нас је ЕИТ, као највећа и најдинамичнија светска заједница за иновације у храни препознао као земљу са великим потенцијалом и пружио прилику да унапредимо знања и могућности које имамо. Пољопривреда је најважнија извозна грана, а како бисмо били и остали конкурентни на тржишту морамо да ухватимо корак са трендовима и модернизујемо традиционалан начин производње. Зато позивамо све иноваторе, истраживаче и предузетнике да се пријаве за програме подршке који су отворени, а током целог процеса могу да рачунају на нашу помоћ – каже менаџер за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Тодо Терзић.

Према његовим речима, улога НАЛЕД-а је да помогне свим циљним групама да се умреже са водец́им европским пољопривредним предузец́има, универзитетима и истраживачким центрима, прошире своја знања путем онлајн курсева и образовних програма и уз стручно менторство и лако доступна финансијска средста, стекну могућност да развију своје идеје „од концепта до тржишта“ и лансирају иновативне производе.

Сви који буду желели моћи ће да искористе предности стручног менторства, прилагођених предузетничких програма и лако доступних финансијских средстава који ц́е им омогуц́ити да покрену, убрзају и унапреде своје пословање, а до краја априла отворена су четири позива.

Списак јавних позива: 

EIT Jumpstarter – позив иноваторима у области здравства, агроиндустрије, сировина, енергетике, урбане мобилности и производње

Sales booster – програм за стартапе из области пољопривреде и прехрамбене индустрије

Teem up – јавни позив за технолошке иноваторе

Test Farms – јавни позив за револуционарна решења у пољопривреди