preduzetnistvo.gov.rs/vesti/stupile-na-snagu-zakonske-izmene-za-podrsku-zenama-preduzetnicama- Ступиле на снагу законске измене за подршку женама предузетницама – Портал предузетништва
Skip to main content

Министарство за бригу о породици и демохграфију саопштило је да су 1. августа ступиле на снагу измене и допуне Закона о финансијској подршци породица са децом. Измене и допуне овог закона усмерене су ка подршци мајкама предузетницама, чија су права, када је у питању породиљско одсуство, сада изједначена са правима мајки које су у радном односу.

Министарка за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић посетила је, тим поводом ступања на модну дизајнерку Александру Јевтић, мајку двоје деце, која води успешан модни студио.

Кисић је објаснила да нове законске измене омогућавају да очеви жена предузетница могу да користе право на породиљско боловање када беба напуни три месеца, а женама предузетницама је омогућено да користе породиљско одсуство у трајању од две године када роде треће и свако наредно дете.

“Желели смо превасходно да изједначимо права жена предузетница са правима жена које су у радном односу када је у питању породиљско одсуство и надамо се да ће ове измене бити мотив предузетницама да покрену своје бизнисе и тиме дају финансијски подстрек својим породицама”, навела је министарка.

Предузетницу Александру Јевтић навела је као позитиван пример мајке која успешно води приватан бизнис, док је Јевтић рекла да ће ове измене закона много значити женама предузетницама.