Skip to main content

Споразум о слободној трговини између Србије и Кине ступио је на снагу и његов циљ је омогућавање преференцијалног приступа кинеском тржишту за производе српског порекла.

Повлашћени приступ производа српског порекла тржишту са више од 1,4 милијарде становника ставља компаније из Србије у много бољи положај у односу на компаније из Европе и окружења и требало би да доведе до значајног повећања извоза, проширења инвестиционих и производних капацитета у нашој земљи, али и повећања конкурентности.

Споразум се односи на око 20.000 артикла, а одмах без царина моћи ће да се извози око 60 одсто њих.

Важна чињеница је и да више од 50 одсто производа, који се пласира у Кину, мора да буде произведено у Србији.

У наредних пет до 10 година бесцарински извоз биће могућ за 30 одсто производа чија ће се царина годишње смањивати од 20 до 10 одсто.

Роба која ће бити ослобођена царина за пет година, годишње ће имати умањену царину за по 20 одсто, док ће роба која ће бити без царина за 10 година, до тада имати годишње сманење царина за по 10 одсто.

Трајно ће царинама, ипак, бити заштићено десет одсто најосетљивијих производа из Србије, пре свега, пољопривредних.

Осим одређених врста воћа и поврћа, меса и месних прерађевина, рибе, на листи производа које ће српски привредници извозити од 1. јула под повољнијим условима, односно уз ниже царине или без њих налази се и дрво, тканина, фармацутски производи, минерална ђубрива и други.

Споразум између Владе Србије и Владе Кине, потписан је у Пекингу, 17. октобра 2023. Потписали су га министри трговине Кине Ванг Вентао и Србије Томислав Момировић, а потписивању тог документа присуствовали су и председници Кине и Србије Си Ђинпинг и Александар Вучић

Број производа који обухвата споразум броји 10.412 производа из Србије и 8.930 из Кине.

Извор: РТС