Skip to main content

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић најавила је да ће у наредних неколико месеци бити усвојен Програм развоја социјалног предузетништва који ће дефинисати мере подршке том сектору у коме у Србији тренутно послује око 500 предузећа.

Она је на Форуму социјалних иновација навела да су социјална предузећа регистрована у различитим правним формама, најчешће као удружења, али има и друштва са ограниченом одговорношћу, задруга, фондација, додајући да је Закон о социјалном предузетништву предвидео да сви ти ентитети могу да упишу статус социјалног предузећа у Агенцији за привредне регистре, како би могли да користе мере подршке, које ће дефинисати Програм развоја.

Програм је, како је рекла, у завршној фази, а циљ је да се направи добар и практичан документ који ће да одговори на потребе заједнице и помогне њиховом даљем развоју.

„У овом програму биће могућности да се добију средства за набавку опреме која је потребна социјалним предузећима, подршку радном ангажовању и радном оспособљавању осетљивих група, које ова предузећа окупљају и помажу, али и за неке иновативне мере, као што су социјалне и јавне“, рекла је Јовановић.

Указала је да треба подстаћи државне институције и привреду да купују више од социјалних предузећа, јер је то добар начин да им се пружи подршка, направи тржиште, као и да им се помогне да постану одрживи.

„Циљ нам је да се дефинишу и порески подстицаји који ће мотивисати привреду да издваја више за овај сектор, да им буде подршка, а да са друге стране то њима донесе одређене пореске олакшице у њиховом билансу“, навела је Јовановић.

Директор компаније Каритас из Шапца Мирољуб Николић истакао је да је његова фирма покренула два предузећа за професионалну рехабилитацију запошљавања особа са инвалидитетом – Социјална синергија у Шапцу и Авлија одрживог развоја у Богатићу.

Предузећа се баве, како је рекао, пружањем услуга социјалне заштите у заједници и запошљавањем особа са инвалидитетом, а осим услуге помоћ у кући, пружају две услуге социјалне заштите за особе са менталним сметњама – дневне боравци (70-оро људи) и становање уз подршку (10-оро људи) у Шапцу и Богатићу.

„Идеја нам је да људи који се оснаже могу да раде и зато смо покренули ова два предузећа, а велика је привилегија видети да људи, који су прво корисници услуга социјалне заштите, постану пуноправни чланови нашег друштва, нису више терет, већ озбиљан ресурс који раде, зарађују, привређују и пружају врло квалитетне услуге и производе који се пласирају на тржиште“, рекао је Николић.

У Социјалној синергији баве се пружањем услуга вешераја, хемијског чишћења, услугама одржавања пословних простора и хигијеном пословног простора, док у Авлији одрживог развоја имају имање, где су етно ресторан, кухиња, регистрована дестилерија, као и пластеничка производња воћа и поврћа.

„У овом тренутку, у све три фирме има 85 запослених, а од тога је 20 особа са инвалидитетом и најнижа плата износи 51.500 динара, сви су запосленим Уговором о раду“, рекао је Николић.

Подсетио је да та два предузећа послују од 2000. године, као и да су прве облике тога што сад раде покренули 2001. године.

Форум Социјалних иновација омогућиће увид у трендове и најновија дешавања везана за социјалну економију, социјалне иновације, импакт инвестиције, одрживи развој, међусекторска партнерства и екосистем подршке развоју социјалне економије.

Фокус ће бити и на улози приватног сектора у развоју и расту предузећа са позитивним друштвеним утицајем кроз приступ повољнијем финансирању и бизнис партнерства, односно социјалне набавке.

Извор: Бизнис.рс