Skip to main content

У оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ расписан је јавни позив за иновативне пројектне идеје и пословне моделе који би допринели ефикасној и одрживој примени Зелене агенде за Западни Балкан и њеног Акционог плана у Републици Србији.

У фокусу јавног позива су пројекти који би допринели зеленој трансформацији у једној од следећих пет области Зелене агенде:
1. Декарбонизација, енергетска ефикасност и смањење индустријских емисија;
2. Циркуларна економија за ефикасно коришћење ресурса и индустријску симбиозу;
3. Смањење загађења животне средине са фокусом на квалитет ваздуха;
4. Заштита и инвестирање у биодиверзитет и екосистеме;
5. Одрживи прехрамбени системи и рурални развој.

На јавни позив могу се пријавити јавна, приватна и социјална предузећа, истраживачке институције, организације цивилног друштва, удружења пољопривредника и задруге, локалне самоуправе и управљачи заштићених подручја, појединачно или удружено.

Најбољи пристигли предлози добиће менторску и техничку подршку за даљи развој, док ће за најуспешније међу њима бити обезбеђено суфинансирање како би се применила у пракси. Могућа вредност суфинансирања је до 50% укупне вредности инвестиције, али не више од 250.000,00 евра по кандидату.

Позив ће бити отворен до краја 2026, а пристигле пријаве ће се оцењивати и бирати у неколико циклуса.

Све опште информације и услове за конкурисање можете пронаћи овде, док се пријављивање врши електронским путем, попуњавањем онлајн формулара путем линка.

Пројекат „ЕУ за Зелену Агенду у Србији“ финансира и технички подржава Делегација Европске уније у Србији, а спроводи га Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Министарством заштите животне средине Републике Србије у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком, са додатним финансирањем обезбеђеним од стране влада Шведске, Швајцарске и Републике Србије.