Skip to main content

Управа царина започела је са спровођењем пројекта еЦарина којим се уводи беспапирно пословање у поступке увоза и извоза, у складу са стандардима ЕУ, саопштено је на панел дискусији „Царина на клик“ одржаној у просторијама Привредне коморе Србије. Циљ пројекта, чија имплементација ће трајати до маја 2026. јесте да се обезбеди потпуна дигитализација царинског пословања, олакша међународна трговина и омогући стабилно пословно окружење привлачно за стране инвеститоре.

Пројекат еЦарина се реализује кроз три кључна уговора: услуге развоја софтвера, набавке хардвера и пројекат техничке помоћи. Експертску и финансијску подршку у спровођењу пружа Европска унија у износу од 9 милиона евра.

Пројекат аутоматизације система увоза и извоза и система царинских одлука је кључна иницијатива за модернизацију дигиталног царинског окружења у  Србији и за постизање европских стандарда у области царинског пословања и олакшавање трговине у Србији, региону и Европи, наводи се у саопштењу Привредне коморе Србије.