Skip to main content

План раста за Западни Балкан вредан шест милијарди евра, који је Европска комисија усвојила, предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добија одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела, рекли су извори из ЕУ.

План раста, који се односи на период од 2024. до 2027. године, предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке сачини реформску агенду, са адекватним садржајем, коју Европска комисија треба да оцени и усвоји. Предвиђено је да се на сваких шест месеци врши процена спроведених реформи, али не у облику обимних извештаја, него кратких оцена, и да се после сваке евалуације врши исплата.

Свака реформа “носи” одређену суму новца, и биће прецизно одређено колико средстава свака од влада може да добије за спровођење одређених реформи у четворогодишњем периоду, од 2024. до 2027. године. Ако влада не спроведе реформе предвиђене за одређени период од шест месеци, она губи право на тај новац, а он ће бити преусмерен у фонд за инвестиције на Западном Балкану.

Када једна земља добије новац, сама одређује како ће га потрошити, Европска комисија се у то неће мешати, јер средства из Плана раста представљају подршку буџету, али ће контролисати како се троши добијени новац.

Колико ће која земља добијати новца зависиће и од њене величине и економске снаге – ако је нека земља мала и сиромашна, добиће више новца него друга мала земља која је економски јача.

Извори из Европске комисије наводе да ЕУ жели да владе спроведу одређене реформе до краја пролећа, како би средином наредне године била прва исплата новца.

План раста за Западни Балкан за сада је предлог Европске комисије који морају да усвоје Европски савет и Европски парламент. Међу циљевима Плана је побољшање социо-економске ситуације на Западном Балкану, укључујући повећање плата и њихово приближавање зарадама у ЕУ.

План раста има четири стуба – интеграција Западног Балкана у одређене сегменте јединственог тржишта ЕУ, јачање економске интеграције ЕУ и Западног Балкана кроз успостављање заједничког регионалног тржишта, убрзање реформских процеса и повећање финансијске помоћи региону од 2024. до 2027. године.

Извор: Бета