Skip to main content

У току је трећи јавни позив у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, познатији као „50:40:10“, који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Светском банком. Сви који буду желели да се пријаве моћи ће то да учине до 2. фебруара 2024. године када је крајњи рок за пријаву.

Трећи позив је намењен правним лицима, предузетницима и задругама за инвестиције које се односе на унапређење конкурентности и веза унутар тржишног ланца у области:

1. пријема, манипулације, утврђивање квалитета, дораде, складиштења, прераде и пласмана осталих усева;
2. прераде и пласмана млека и млечних производа;
3. прераде и пласмана меса и производа од меса;
4. производње и пласмана вина;
5. прераде/дораде, паковања и пласмана пчелињих производа;
6. пласмана производа старих и уметничких заната, односно послова домаће радиности који су сертификовани
7. откупа, прераде, припреме за даљу продају и пласмана воћа и поврћа.

Инвестиције се генерално односе на изградњу објеката за производњу и складиштење, изградњу инфраструктуре и набавку нове опреме. Нагласак је на инвестицијама у обновљиве изворе енергије, енергетској ефикасности и управљања отпадом.

Укупан износ средстава опредељен за спровођење Јавног позива је 750.000.000 динара. Вредности инвестиција за кориснике могу износити од 25.000 до чак 400.000 евра (са ПДВ-ом), а висина бесповратних средства може се кретати и до 200.000 евра.

Сам поступак конкурисања је обиман и као део инвестиције предвиђене су и консултантске услуге. Консултанти СИМ ЦЕРТ-а са канцеларијама у Београду, Новом Саду и Крушевцу пружају подршку корисницима на целој територији Србије.

Извор: сајт Ипард