Skip to main content

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић најавила је ускоро нови конкурс за субвенције домаћинствима и привредницима који сами производе струју и који су прикључени на електроенергетски систем. Показујемо да су и грађани и мала привреда активни у енергетској транзицији, истиче Ђедовић.

Протекло је годину дана од увођења новог концепта у енергетици Србије, такозваних прозјумера, односно оних који сами производе струју.

У земљи већ има 1.300 тих купаца-произвођача електричне енергије из соларних панела, који су прикључени на електроенергетски систем: 1.000 су домаћинства, а остали су из категорије привреде.

Држава грађанима субвенционише половину трошка за уградњу соларних плоча на кровове.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић најавила је ускоро нови конкурс за те субвенције са локалним самоуправама.

“То је значајно зато што тиме показујемо да су и грађани и мала привреда активни у енергетској транзицији. Држава је ту да подстакне оваква улагања. Изменама закона о обновљивим изворима енергије, које су усвојене у априлу ове године, додатно смо уредили концепт купца-произвођача: за домаћинства инсталисана снага је 10,7 киловата, а за малу привреду то је до 150 киловата. Значи ограничили смо донекле неке капацитете у смислу да имају приоритетни приступ дистрибутивној мрежи, да немају никаквих одговорности, као што јесте случај у Европској унији”, каже Ђедовић.

Предраг Матић, директор Дирекције за планирање и инвестиције у Електродистрибуцији Србије напомиње да је само у априлу прикључено двеста нових корисника из категорије домаћинстава.

“Кључна ствар је што ми и свима напомињемо је, да би се још убрзао процес прикључења, да се уведе сертификација за извођаче радова који би били одговорни за све урађено и за сав квалитет и безбедност урађених радова. Тако да сматрамо да би то много поспешило и убрзало тај процес”, истакао је Матић.

РТС