Skip to main content

Влада Републике Србије донела је нову Уредбу о подстицајима инвеститорима производе аудиовизуелна дела. Уредбу ће и даљњ спроводити Министарство културе и информисања тако што ће додељивати средства подстицаја у области аудиовизуелне производње.

Уредбом је предвиђено да се подстицајна средства за снимање дугометражног играног, документарног, анимираног, наменског, телевизијског филма или серије додељују у износу од 25% квалификованих трошкова, а када је у питању аудиовизуелно дело за чију је производњу у буџету продукције намењено више од пет милиона евра, подстицајна средства ће се додељивати у износу од 30% квалификованих трошкова.

Право на доделу подстицајних средстава може се остварити за производњу дугометражног играног филма, ТВ филма и дугометражног документарног филма који трају најмање 70 минута и анимираног филма намењеног приказивању, који траје најмање пет минута, затим за ТВ серију од најмање три епизоде, под условом да епизода траје минимум 40 минута.

За средства се може конкурисати и са анимираном серијом од најмање десет епизода које укупно трају најмање 40 минута и документарног ТВ програма у трајању од минимум 40 минута.

Подстицајна средства ће се додељивати на основу стално отвореног јавног позива који расписује Министарство културе и информисања, а захтев ће се подносити стручној Комисији чији ће задатак бити оцењивање пристиглих захтева и утврђивање да ли дело испуњава услове за доделу средстава

Цео документ можете погледати ОВДЕ.