Skip to main content

На састанаку Секције за омладинско предузетништво Привредне коморе Србије усвојен је План рада за 2024. годину, представљен је програм „Гаранција за младе“, а представници ПКС и Министарства туризма и омладине разговарали су са члановима Секције о изазовима у пословању и начинима њиховог превазилажења. Договорено је да се одрже састанци у Регионалним привредним коморама са младим предузетницима, као и да се организују предузетнички хабови са циљем промовисања предузетничког духа и предузетништва. 

Састанку је присуствовала Ивана Антонијевић, помоћник министра Министарства туризма и омладине, која је представила активности тог министарства. Том приликом је истакла да ће Европска унија финансијски помоћи примену програма „Гаранција за младе“, који представља процес спајања институција са младима.

„Гаранција за младе“ је програм чији је циљ олакшање транзиције младих на тржиште рада и подстицање њиховог запошљавања, и то кроз сарадњу различитих сектора и социјалних партнера. Програм  „Гаранција за младе“ подразумева да млади до 30 година старости добију квалитетну понуду за посао, наставак образовања или праксу у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или напуштања, односно завршетка формалног образовања.

Такође је на састанку разговарано о програму „Моја прва плата“, који је похваљен од стране младих, а који  има за циљ да подстакне запошљавање младих и пружи подршку привреди у решавању проблема са недодтатком кадрова.

Договорено је да се у наредном периоду одрже састанци по Регионалним коморама са младим предузетницима, како би се што више младих предузетника прикључило Секцији за омладинско предузетништво ПКС. Планирана је у току године организација Конференције за омладинско предузетништво, са темама које ће делегирати конкретно млади предузетници. Предложено је да се организују предузетнички хабови по Регионалним коморама, где за то постоје могућности, у циљу подстицања развоја предузетништва, промовисања предузетничког духа и јачања свести код младих људи о могућностима и шансама које нуди предузетништво.

Извор: сајт ПКС