Skip to main content

Влада је усвојила нову Уредбу о унапређењу енергетске ефикасности за ову годину. Уредба прецизира финансијску подршку грађанима за замену старе столарије, котлова за грејање и изолацију кућа. Помоћник министарке енергетике Милан Мацура каже за РТС да право на конкурс имају сви грађани Републике Србије, а да су приоритет најугроженији. Истиче да ће најзагађенијим и девастираним општинама давати већи ниво субвенција.

Помоћник министарке енергетике Милан Мацура каже за РТС да је Уредба ступила на снагу прошле недеље и да сада крећу у имплементацију мера које су у њој садржане.

“Новина у Националном програму за санацију јавних објеката, за који конкуришу локалне самоуправе како би санирале своје јавне објекте попут школа, вртића и домова здравља, јесте да ће додатне бодове добијати оне општине које имају повећан ниво загађења ваздуха. Исто тако, општине са највећим садржајем ПМ честица имаће могућност да пријаве два програма, за разлику од прошле године када су могли само један”, објашњава Мацура.

Истиче да ће један од програма бити замена ложишта у смислу замене фосилних горива биомасом или топлотним пумпама.

“На овај начин желимо да подстакнемо јединице локалне самоуправе да санирају своје објекте како би смањиле загађење ваздуха”, каже Мацура.

Он наводи да су у оквиру Националног програма, који је почео 2021. године, до сада спроведена три јавна позива и да је субвенције добило око 20.000 домаћинстава.

“Негде су радови завршени, у неким локалних самоуправа су у току. Држава је у сарадњи са локалним самоуправама издвојила 2,7 милијарди динара, а уштеде су, што се тиче енергије, 230 гигават-часова. Да би грађани боље разумели, то је годишња производња топлотне енергије градске топлане у Нишу, која је трећа по величини у Србији. Исто тако, самањили смо емисију угљен-диоксида који емитује 58.000 возила годишње. То смо све успели за ове непуне две године од када спроводимо национални програм”, истиче Мацура.

На питање зашто неке општине и градови не конкуришу и не користе помоћ, Мацура каже да је програм и даље нов. Наводи да се на први јавни позив јавило 67 локалних самоуправа, али да је већ прошле године учествовала 151 локална самоуправа.

“Ове године очекујемо да ће све јединице локалне самоуправе узети учешће и да ће сви грађани на територији Србије имати могућност да добију субвенције и енергетски санирају своја домаћинства”, наглашава Мацура.

Више информација ОВДЕ.