Skip to main content

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић присуствовао је потписивању Меморандума о пословној сарадњи између „Путева Србије” и „Хрватских аутоцеста”, којим ће бити омогућена интегрисана наплата путарине на ауто-путевима кроз две земље.

Меморандум је, са директором „Хрватских аутоцеста” Борисом Хузјаном, у име Јавног предузећа „Путеви Србије”, потписао генерални директор Зоран Дробњак. Потписивању овог документа у Влади Србије присуствовао је и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов.

Весић је објаснио да ће од септембра возачи из Србије и Хрватске пролазити наплатне рампе у обе земље без чекања, подсетивши на то да је почетком јула покренут процес интегрисане наплате између Србије и Северне Македоније, што већ даје изузетне резултате.

Имамо до сада више од 12.000 преконфигурација, при чему на дневном нивоу око 1.000. Од септембра ћемо имати то и са Хрватском, тако да ће сви они који имају српске тагове моћи да без икаквих проблема пролазе рампе у Хрватској без чекања, и обратно, рекао је министар.

Он је додао да управо овакви пројекти доказују да Србија и Хрватска заједнички могу да решавају проблеме и креирају будућност, те изразио уверење да ће и у наредном периоду две земље радити на новим заједничким пројектима.

Према његовим речима, у Србији постоји око 700.000 корисника електронских тагова за наплату путарине и више их је него оних који плаћају путарину у готовини.

На наплатним рампама никада нема гужве тамо где су електронски тагови, а увек је има, поготово током летње сезоне, тамо где се плаћа готовином, што говори о томе колико је боље користити електронски таг, навео је Весић.

Жеља Владе Србије је да у овом региону уклонимо све баријере које је могуће укинути, рекао је он, изразивши уверење у то да заједно можемо да решимо многе проблеме и да омогућимо људима да комфорно путују кроз обе земље.

Жигманов је указао на значај сарадње између Србије и Хрватске, посебно у решавању конкретних проблема.

Почиње се од решавања на први поглед мање важних проблема, попут интегрисане наплате путарине, који су заправо значајни грађанима, рекао је Жигманов и додао да ће на овај начин проток услуга, робе и људи бити знатно олакшан.

Дробњак је истакао да ће Меморандум омогућити не само јединствени систем наплате кроз Србију и Хрватску, већ и наставак сарадње српске и хрватске компаније.

Хузјан је оценио да потписивање Меморандума означава почетак важне сарадње између српског и хрватског путарског предузећа, при чему овај споразум не значи само интероперабилност система наплате, већ много више.

Он је додао да ће на овај начин и хрватска и српска компанија имати прилике да једна другој пренесу знање и искуство.