Skip to main content

У Привредној комори Србије свечано je отворен Иновациони хаб Центра за дигиталну трансформацију (ЦДТ), намењен повезивању традиционалних и иновативних индустрија, и представљен Регистар субјеката националног иновационог система – платформа еИновације.

Иновациони хаб ЦДТ омогућиће услуге намењене ИТ индустрији и IT/Tech стартапима, попут приступа иновацијама и повезивање са традиционалним индустријама, организацију догађаја, хакатона, затим, обука и едукација, подршку у вези са пројектима и coworking простор, заједнички простор за сарадњу.

Предраг Николић, директор Центра за дигиталну трансформацију (ЦДТ) Привредне коморе Србије казао је да је на почетку рада ЦДТ-а пре шест година, циљ био да се обезбеди подршка дигиталној трансформацији пословања  микро, малих и средњих предузећа у Србији и навео да је током тог периода више од 4.500 клијената прошло кроз Центар.

„У међувремену, наметнуо се нови циљ, а то је креирање снажнијег канала комуникације између традиционалне привреде и научно технолошког дела привреде. Простор Иновационог хаба ће служити стартапима и свим технолошким компанијама које имају или траже пут до нове идеје, али и партнере у разради свих својих идеја“, рекао је Николић.

Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација казао је да је Регистар субјеката националног иновационог система – платформа еИновације, кључни инструмент за идентификацију и континуирано праћење свих актера иновационог екосистема, који обезбеђује основу за брзу и ефикасну координацију између релевантних субјеката. Истакао је да платформа еИновације омогућава да се сви субјекти иновационих делатности једноставним путем, онлајн пријавом преко Портала еИновације упишу у регистар.

„Као део националне иновационе стратегије, ова свеобухватна база података је темељ за успешно остваривање дигиталне трансформације Србије“, поручио је Јовановић.

Др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација је изјавила да су током ове године креиране три платформе, еНаука која стартује од 1. јануара 2024. затим, портал Отворене истраживачке инфраструктуре, као и платформа еИновације, а чији је заједнички циљ да се подржи развој стартап екосистем у Србији. Беговић је истакла да је пријава на платформу једноставна и позвала све учеснике иновационе делатности, попута стартапа и „спинофова“, иновативне компаније, регионалне иновационе центре, научно-технолошке паркове, као и инвеститоре, да се пријаве.

„Наш циљ је да окупимо и пружимо подршку свима. За сада имамо између 600 и 700 стартап компанија у Србији и наша жеља је да тај број расте“, истакла је Беговић.

Извор: сајт ПКС