Skip to main content

Јединствен рачун за уплату свих пореза од стране предузетника и паушалаца биће доступан у наредне две или три године, а до сада није направљен због увођења новог информационог система у рад Пореске управе, навели су представници те институције на конференцији „Шта очекује паушалце и фриленсере у Србији у 2024?“.

„Што се тиче једног уплатног рачуна, морам да нагласим да је Пореска управа тренутно у фази трансформације, практично увођењу новог модела који ће допринети увођењу нових услуга и вишем окретању ка пословној заједници, олакшавању пословања, поједностављивају и упрошћавању процедура,“ рекао је Драган Агатуновић из Пореске управе.

Према његовим речима, у том контексту увођењем новог информационог система у наредне две до три године, тако да тај нови информациони систем и увођење новог пословног модела, подразумева увођење јединственог, једног рачуна за све врсте уплатa јавних прихода.

Како је додао, у том контексту, за државну управу је до сада било нерационално увођење, осмишљавање и трошење одговарајућих ресурса и средстава на увођење јединстевеног рачуна за предузетнике паушалце и све предузетнике.

Како додаје, то је шири круг обвезника, где се држава већ определила да увођењем новог инфомрационог система уведе јединствен рачун.

„Дакле, биће, значи, биће за све врсте јавних прихода, тако да, то је одговор на питање зашто се нисмо определили да га уведемо у претходном периоду,“ додаје Агатуновић.

Извор: Нова економија