Skip to main content

Фирме све више препознају и користе вештачку интелигенцију ради повећања профита или поједностављења пословних процеса, а захваљујући платформи AI4 SME, компаније које желе да примене вештачку интелигенцију имају прилику да се повежу са кредибилним провајдерима готових софтверских решења и консултантима, као и да тестирају сопствену спремност за имплементацију АИ решења, истакнуто је на данашњем скупу у Центру за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије.

За сада је на платформи регистровано 15 наших компанија и постављено више од 30 успешних прича, а циљ је да се направи велика мрежа провајдера, консултаната и компанија која ће у наредним фазама развоја AI4 SME и умрежавања, српским фирмама омогућити не само приступ врхунским технологијама, већ и отварање врата ка новим тржиштима у чак 28 земаља света, наведено је на сајту ПКС.

Стефан Баџа, саветник у Кабинету председнице Народне скупштине Републике Србије, подвукао је значај државне подршке у развоју АИ сектора, што ће додатно унапредити капацитете домаћих фирми.

– Препознавање Србије као равноправног партнера од стране АИ Сингапура 2022. године омогућило је координисане програме, што је резултирало покретањем AI4 SME платформе 2023. године – изјавио је Баџа.

Додао је и како ће Србија у октобру бити домаћин GPAI самита на којем ће угостити представнике свих 28 земаља чланица.

– Подршка Владе Републике Србије у имплементацији и унапређењу АИ сектора била је кључна, а ЦДТ је препознат као главни партнер у овим настојањима – нагласио је Баџа.

Јасна Ковчин, сертификовани консултант за дигиталну трансформацију и вештачку интелигенцију указала је на чињеницу да координација са АИ Сингапуром на овом пројекту показује да смо на нивоу дигиталне трансформације са земљама као што су Јапан, Сингапур, Француска и Сједињене Америчке Државе.

Предраг Николић, директор ЦДТ-а, истакао је значај приступања Србије Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију (GPAI), јер ће компанијама обезбедити доступност глобалне мреже иновација и ресурса.

– Наша мисија је да пружимо подршку српским фирмама да се позиционирају на глобалном тржишту и искористе све предности које АИ доноси – рекао је Николић.

Учесници скупа имали су прилику да се упознају са примерима добре праксе имплементације АИ решења у приватном сектору. Компанија Street Guys Hospitality у угоститељству, захваљујући софтверу заснованом на вештачкој интелигенцији, унапредила је организацију посла и значајно повећала целокупуну продају.

Коришћењем напредне аналитике, “аТавола” угоститељи могу да претворе оперативне податке у корисне увиде, омогућавајући побољшане процесе и ефикасније пословање.

Скуп на тему “Србија у Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију у 2024. години – промоција AI 4SME” окупио је представнике фирми, провајдера АИ решења и друге актере у области вештачке интелигенције.

Извор: еКапија