Skip to main content

Нови ценовник електричне енергије за привреду ступио је 1.маја на снагу. Тако ће струја бити нижа за око 20 одсто, односно, биће значајно нижа од до сада ограничене цене од 119,67 евра по мегават сату. За домаћинства, цена струје остаће непромењена, и тако ће бити све до краја године. Ово је потврдио в.д. генералног директора “Електропривреде Србије” АД Душан Живковић.

Према речима руководећег ЕПС, у процесу преговарања са сваким појединачним купцем цена је формирана на основу неколико фактора, као што су укупна потрошња, дијаграм потрошње, као и прилике на тржишту.

– Током преговарања, предузеће нуди неколико опција уговарања цена, периода снабдевања, па и могућност усклађивања цена електричне енергије са тржишним кретањима током уговореног периода снабдевања, које купци могу одабрати у складу са својим потребама – појаснио је Живковић.

Како је рекао, ЕПС је, током кризе када су цене на берзама биле астрономски високе и ишле и до 260 евра по мегават сату, заједнички са Владом Србије и ресорним министарством, ограничавањем цена струје заштитио привреду од екстремних скокова цена енергената у целом свету.

– Завршетак енергетске кризе на тржишту електричне енергије у Европи проузроковао је пад цена електричне енергије на референтним берзама и коначну стабилизацију велепродајних цена. Због тога је престала потреба за ограничавањем малопродајних цена на тржишту у Републици Србији – рекао је први човек ЕПС.

Пре неколико дана и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да се нада да ће се појефтињење енергената за привреду позитивно одразити и на цене производа и услуга. Подсетила је на то да су домаћинства имала прилику да искористе попусте и до 40 одстро за рационалну потрошњу током грејне сезоне, што је ЕПС коштало 80 милиона евра.

Извор: Вечерње новости