Skip to main content

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић каже да је поступак аукција дигитализован, што обезбеђује брзо, ефикасно и транспарентно спровођење процеса који ће за резултат имати 450 нових зелених мегавата за привреду и грађане у електроенергетском систему Србије.

„Као што је премијерка Ана Брнабић најавила након састанка са Европском банком за обнову и развој у Лондону, покренули смо аукције за доделу тржишних премија за ОИЕ. Ово су уједно највеће аукције које се одједном спроведе у региону Западног Балкана. Спроводимо их у складу са најбољом европском и светском праксом и прелазимо на тржишне премије, које омогућавају боље управљање трошковима и свеобухватну већу корист за наш енергетски систем. Овим ћемо подстаћи прилив директних страних инвестиција, раст БДП-а, развој грађевинске индустрије, потенцијално смањење трошкова електричне енергије и сигурније снабдевање наше привреде и грађана. Свесни смо неопходности преласка на чистије изворе енергије и одговорно радимо на предузимању мера за декарбонизацију нашег енергетског сектора. Верујем да су прве аукције за 450 МW из ОИЕ јасан показатељ наше опредељености за чистију и здравију енергетику“, поручила је министарка Ђедовић.

Министарка је такође навела да се очекује и активно учешће Електропривреде Србије у овом процесу зарад сигурније снабдевености грађана и привреде.

„Процењује се да ће успешном реализацијом аукција, Електропривреда Србије приходовати више од 3 милиона евра на годишњем нивоу, узимајући у обзир релевантне тржишне цене”, навела је Ђедовић.

Тржишна премија је подстицај за производњу електричне енергије којом држава штити произвођача од промене тржишних цена у односу на цену коју произвођач понуди на аукцији тако што исплаћује разлику између понуђене цене на аукцији и тржишне цене. Ако тржишне цене буду веће од понуђене цене произвођача на аукцији, произвођач ће разлику платити држави. Референтна тржишна цена за обрачун тржишне премије је цена електричне енергије на српској берзи (SEEPEX).

Максималну цену коју произвођач ОИЕ може понудити на аукцији дефинише Влада и она износи 105 евра по мегават-сату за ветроелектране, односно 90 евра по мегават-сату за соларне електране. Предност за добијање подстицаја ће имати они инвеститори који понуде најнижу цену у односу на максималну дефинисану. Тиме се очекује остварење смањења трошкова електричне енергије.

Ово су уједно и прве аукције у оквиру Трогодишњег плана система подстицаја, који предвиђа доделу тржишних премија за 1.300 МW за произвођаче из обновљивих извора енергије у наредне три године.

Техничку помоћ за развој правног и регулаторног оквира за спровођење аукција пружа Европска банка за обнову и развој (EBRD), уз финансијску подршку Швајцарског државног секретаријата за економске послове (SECO) и акционара EBRD-a.

На сајту oieaukcije.mre.gov.rs наведени су упутство и јавни позив за пријаве на аукције, а уколико заинтересовани имају недоумице у вези са пријавом, на њих ће одговорити Комисија за спровођење аукција. Пријаве ће се подносити преко портала ОИЕ аукције током наредних 60 дана, односно до половине августа текуће године.

Спровођењу аукција претходило је усвајање измена Закона о коришћењу обновљивих извора енергије (ОИЕ) и пратећих подзаконских аката којима су створени услови за бржу интеграцију нових капацитета из ОИЕ у електроенергетски систем Србије, уз очување поузданости и стабилности рада система и активно учешће ЕМС-а и ЕПС-а.