Skip to main content

Српски иновациони екосистем наставља импресиван раст, са преко 300 нових стартапа у протекле две године, 28 одсто чине млади оснивачи, старости 15 до 29 година, а 22 одсто стартап компанија је у најранијим фазама развоја, саопштила је иницијатива „Дигитална Србија“.

То пословно удружење је објавило Стартап скенер 2024. – анализу окружења у коме послују домаће иновативне технолошке компаније фокусиране на глобално тржиште.

“Налази истраживања указују да наш екосистем наставља да расте великом брзином, што се види не само по порасту удела ‘младих’ стартап тимова који су још увек у најранијим фазама развоја, већ и по порасту броја оснивача млађих од 30 година у екосистему. Ова добра вест са собом доноси и потребу за више подршке у најранијим фазама развоја”, истакао је директор Иницијативе Дигитална Србија и директор пројекта Предузми идеју Небојша Бјелотомић.

Како је саопштено, почетком 2024. године је више од 6.000 људи радило у домаћем стартап екосистему, што је скоро дупло више него пре две године.

„Истраживање указује да стартапи планирају да запосле 3.000 нових људи, што одражава снажан оптимизам свих актера иновационог екосистема и велики потенцијал не само за генерисање нових радних места, већ и за допринос ширем економском развоју. Успех нашег иновационог екосистема не зависи само од успеха појединачних стартапа, већ и од способности целокупне заједнице да створи одржив и динамичан екосистем који промовише иновације, предузетништво и конкурентност на глобалном тржишту“, истакао је програмски директор пројекта „Предузми идеју“ Тадеј Курепа.

Стартап скенер је показао да је један од најозбиљнијих изазова за екосистем недостатак кадра у области продаје.

Према налазу истраживања, почетком 2023. године преко 50 одсто стартапа је планирало запошљавање у сектору продаје, али је до краја године мање од 10 одсто успело да запосли нове чланове тима који би се бавили продајом.

Истраживање је спроведено на узорку од 201 стартапа, а реализовано је у оквиру пројекта “Предузми идеју”, који конзорцијум окупљен око Иницијативе “Дигитална Србија” спроводи у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД).

Извор: Данас