Skip to main content

Уз подршку Европске уније, Шведске и Швајцарске, и у партнерству са Министарством заштите животне средине, и у сарадњи са Европском инвестиционом банком (ЕИБ), Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији објављује вишегодишњи Изазов за иновативна решења за зелену транзицију српске привреде. Циљ овог Изазова је да подржи спровођење иновативних пословних решења у свих пет области Зелене агенде за Западни Балкан:

  • декарбонизација – смањење зависности од фосилних горива и прелазак на обновљиве изворе енергије,
  • циркуларна економија – очување и ефикасније коришћење природних ресурса,
  • смањење загађења животне средине и ваздуха,
  • заштита и очување природе и биолошке разноврсности, и
  • успостављање одрживих система за снабдевање храном и рурални развој.

На Изазов могу да се пријаве јавна, приватна и социјална предузећа, истраживачке институције, организације цивилног друштва, локалне самоуправе и управљачи заштићених подручја, појединачно или удружено.

Најбољи пристигли предлози добиће менторску и техничку подршку за даљи развој, док ће за најуспешније међу њима бити обезбеђено суфинансирање како би се применила у пракси.

Рок за пријављивање на Изазов за иновативна решења за зелену транзицију је 9. април 2023. године, до 17 часова.

Позив за иновативне идеје биће отворен до краја трајања пројекта, односно до краја 2026. године, а пристигле пријаве ће се оцењивати и бирати у неколико циклуса.

Пријављивање на овај Изазов се врши искључиво електронским путем, попуњавањем онлине формулара ОВДЕ.

Овај Изазов објављен је у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ који, уз финансијску подршку Европске уније, Влада Шведске и Швајцарске, и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (СИДА) и Европском инвестиционом банком (ЕИБ).

Више информација можете пронаћи ОВДЕ.