Skip to main content

Нови конкурс за доделу бесповратних грантова у оквиру StarTech програма привукао је више од 250 пријава стартапова, предузетника и микро, малих и средњих предузећа. То је највеће интересовање током три године реализације пројекта и показује растући потенцијал домаће привреде за развој иновација и дигиталну трансформацију пословања.

Међу 256 пријава највише је оних за осмишљавање иновативних производа и услуга у ИТ индустрији, чак 92. Следе пољопривреда и прехрамбена индустрија (22), вештачка интелигенција (19), здравство (16), биотехнологија… На конкурс се јавило 109 неформалних стартап тимова и 147 предузетника, малих и средњих предузећа, а имајући у виду да ће бити додељено нешто више од 20 грантова, конкуренција је веома велика.

– Највеће интересовање за грантове до сад показује колико су овакви програми и добијање бесповратних средстава важни за подршку домаћим иноваторима да реализују своје идеје. Посебно ми је драго што је око 40% пријава од тимова који још нису регистровали свој бизнис и који у нашем пројекту виде шансу за почетак развоја својих идеја – каже Душан Васиљевић, директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у, и додаје да су се иноватори из око 50 градова и општина широм Србије пријавили на овај конкурс.

Како наводи, ова чињеница веома радује јер је више од половине пријава дошло ван Београда што је показатељ да о иновацијама размишљају и у мањим градовима и општинама у којима нови бизниси и радна места могу значајно да допринесу бољем квалитету живота. Према регионима највише заинтересованих има из Београда 109, а затим следе Војводина са 55, западна Србија са 54, јужна и источна Србија са 38.

Конкурс је био отворен од 3. марта до 3. маја, а иноватори су до 3. априла могли да се пријаве за подршку у изради бизнис плана и ту помоћ је искористило 155 пријављених. Добитници грантова ће бити познати на јесен, након провере апликација, теренских посета, као и јавног представљања финалних пројеката и одабира најбољих, а при избору ће одлучивати и то да ли њихова иновација има глобални или локални потенцијал, као и да ли може да допринесе отварању нових радних места, расту извоза и дигиталној трансформацији домаће привреде. Коначну одлуку донеће тим састављен од осам стручњака у области иновација, дигиталне трансформације и предузетништва.

Највећи број грантова намењен је стартаповима и предузећима не старијим од две године за развој иновације и они ће моћи да добију до 25.000 долара. Грантове до 50.000 долара добиће мала и средња предузећа како би своју иновацију успешно пласирали на тржиште или спровели дигиталну трансформацију док су највећи грантови, од 50.000 до 100.000 долара, првенствено намењени за пласман иновације на међународно тржиште или повећање броја радних места.

StarTech је пројекат компаније  Philip Morris који спроводи НАЛЕД у сарадњи са Владом Србије. У циљу унапређења конкурентности домаће привреде и читавог иновационог екосистема, а током три године биће укупно додељено око три милиона долара бесповратних средстава као и 3.000 сати експертске подршке.