Skip to main content

Иако један број пореских саветника сматра да је 2024. година најбоља за започињање приватног бизниса у форми предузетника, нарочито уколико се изабере паушални вид опорезивања, удружења која представљају предузетнике сматрају да има још много тога да се уради како би се побољшао пословни амбијент.

Измена уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање пореза на приходе од самосталне делатности, паушалцима је донела продужетак ограничења раста обавеза од 10 одсто закључно са 2025. годином, као и умањење полазне основице за рачунање пореза и доприноса за почетника у пословању за чак 50 одсто.

Међутим, из удружења Заштитник привредника и предузетника Србије (ЗППС) за Бизнис.рс кажу да су олакшице за новорегистроване паушалце позитиван, али недовољан корак како би се стимулисао развој домаћег предузетништва.

“Потребна је реформа пореског система и усклађивање модела пословања како би правила игре била јасна, подстицајна и једнака за све. Предузетништво данас се делимично опоравило у односу на период у којем су била на снази ограничења због пандемије, али је и даље у незавидном положају због конфузних услова пословања и дестимулишуће пореске политике”, наводе из удружења.

Они даље кажу да су предузетници преоптерећени нелогичним бирократским и пореским наметима, што их онемогућава да енергију уложе у развој пословања и имплементацију нових идеја.

“Ту убрајамо неусклађене моделе пословања, нелојалну конкуренцију, нелогичну казнену регулативу, правну несигурност у раду, високе пореске намете за оне који најмање зарађују, као и наплату натписа на сопственим радњама, наплату коришћења пута за прилаз сопственом објекту… Такође, сматрамо да би требало поново размотрити плаћање еко таксе за делатности које нису загађивачи, принудну чланарину за Привредну комору Србије, обавезу фискализације за делатности које су погођене конкуренцијом у виду фриленса или нерегистрованог тржишта (остало образовање). Свим тим стварима се и даље шаље погрешна порука да је много исплативије радити нерегистрован „на црно“ него као регистрован предузетник који пуни буџет наше државе”, истичу из удружења Заштитник привредника и предузетника Србије за Бизнис.рс.

Они сматрају да би услови пословања за домаће предузетништво били много бољи уколико би се усвојиле неке од иницијатива које је то удружење поднело у претходном периоду надлежним институцијама.

Једна од њих на којој су посебно инсистирали је иницијатива „Не затварај“ којом се тражи професионално поступање Пореске управе у контролама легално регистрованих фирми, као и укидање члана закона којим се предвиђа затварање живих бизниса на од 15 до 90 дана.

Друга иницијатива за коју се залаже удружење јесте захтев за изменом закона о Привредној комори по моделу који је припремљен од стране „Форума привредника Чачак“ и који је предат Министарству привреде.

“Сматрамо да је неприхватљива ситуација у којој ПКС потражује чланарине кад јој треба новац док истовремено крши закон о удружењима и онемогућава чланове ПКС да учествују у обавезним годишњим скупштинама и бирају руководство”, кажу из удружења.

Извор: Biznis.rs