Skip to main content

Удружење пољопривредника и малих произвођача млека из Баната саопштило је да је задовољно досадашњим исходом разговора с ресорном министарком пољопривреде Јеленом Танасковић. Како се навиди, већина њихових најважнијих предлога, око 90 одсто, уврштени у текст измена Закона о подстицајима у пољопривреди који је у уторак представљен народним посланицима.

У допису који је послaт медијима наводи се да увођење е-аграра, по њиховом мишљењу, отвара пут за лакше остваривање подстицаја, а једна од најважнијих измена јесте да би, уколико предлог буде прихваћен, садашњи подстицај од 6.000 динара, по хектару, био практично минималан износ давања.

– Сада нам то отвара могућност за нове преговоре о повећању субвенција по хектару. Такође, у циљу повећања сточног фонда уводи се нова врста подстицаја за женску телад од квалитетних приплодних јуница и то квартално по 25.000 динара– изјавио је Вукашин Баћина, представник тог удружења. Како истиче, фармери су посебно задовољни предлогом да се укине минимална количина предатог млека од 3.000 литара за остваривање премије. Сада се предлаже да произвођачи за сваки литар произведеног и предатог крављег млека добију премију од 15 динара.

– Ови предлози закона много значе нама произвођачима млека. Више од 30 година били су у огромном проблему. Наилазимо на разумевање у министарству пољопривреде. За ово кратко време задовољни смо колико је урађено. Надамо се још бољој сарадњи у будућности и заједничкој борби да поново у мају вратимо цену млека на 80 динара по литру, плус премија од 15 динара– истакао је Вукашин Баћина.

Рације широм Немачке, приведене десетине радника из БиХ и Србије

Подсетимо, у Скупштини Србије одржано је јавно слушање предложених измена Закона о подстицајима у пољопривреди. Расправа је трајала више од пет сати, а министарка Танасковић између осталог је рекла да нема говора да ће прелевмани на млеко и млечне производе бити укинути и да су они дали резултате јер је извоз апсолутно пао од када су уведени. Одговарајући на примедбе да се не зна шта је стратегија пољопривреде, министарка је изјавила да је за ову годину приоритет повећање сточног фонда и да предложене мере говоре у прилог томе.

Према последњим подацима, у електронски регистар до сада је је пријављено 270.000 пољопривредних газдинстава, 147.000 пријавило се за субвенције по хектару чија би исплата требало до почне од 24. априла. За премије за млеко, у првом кварталу, било је 902 захтева с тим што се очекује да ће их бити више јер је рок за пријаву продужен до почетка наредне седмице.

Извор: Политика