Skip to main content

Развијате прототип? Потребна су Вам средства? Фонд за иновациону делатност покренуо је нови програм подршке за перспективне тимове и микро предузећa који настоје да потврде да су на правом путу да освоје тржиште.

Паметни почетак намењен је за развој првог прототипа или минимално одрживог производа. У оквиру овог програма Фонд обезбеђује финансијску и менторску подршку, која ће помоћи у спровођењу прве фазе истраживања тржишта, развоју производа, успостављању пословног модела и започињању припрема за следећу фазу прикупљања финансијских средстава. Тимовима и микро предузећима су за појединачне пројекте на располагању бесповратна средства у износу до 30.000 евра. Финансирање које Фонд даје не може прећи 90% укупног буџета пројекта који се пријављује. Додатно, обезбеђена су и бесповратна средства до 5.000 евра за коришћење менторксих услуга.

Пријава за учешће у програму Паметни почетак је једноставна, потребно је попунити пријавни образац и доставити видео снимак од три минута који представља кратку презентацију концепта производа или услуге и чланова тима.

Пријаве пројеката из свих области науке и технологије и из било ког индустријског сектора се подносе путем портала Фонда до 22. фебруара 2022. године до 15 часова, а сва потребна документација се налази на интернет страници Фонда.

Фонд континуирано ради на креирању нових механизама за подстицање и развој иновација, те су готово сваке године привреди или науци на располагању нови механизми. Захваљујући средствима из националног буџета за подршку младим тимовима и предузећима издвојено је укупно милион евра са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја.