Skip to main content

Министарство финансија, Пореска управа и НАЛЕД током другог квартала лансираће Портал Фриленсери, путем којег ће сви грађани који остварују приходе пружајући услуге другом домаћем или страном физичком лицу, односно страном предузетнику или фирми моћи да пријаве и измире пореске обавезе. Како би следећег месеца требало да поднесу пореску пријаву за први квартал, ресорне институције одобриле су да фриленсери то могу да ураде тек по успостављању портала, без зарачунавања камате.

То су данас у НАЛЕД-у најавили представници Министарства финансија и ПУ на састанку с представницима удружења фриленсера, кабинета председнице Владе Србије, Министарства за рад, Министарства здравља, CROSO и фондова социјалног осигурања. Фриленсери који то желе, пријаву могу да поднесу већ у априлу на постојећој ПП ОПО пријави или да сачекају почетак рада портала и нову ПП ОПО-К пријаву.

– Од 3. априла фриленсери могу да поднесу пореску пријаву за приходе остварене у првом кварталу 2023. тако што ће поднети пријаву на Обрасцу ПП ОПО, а о начину подношења ове пријаве биће дато посебно објашњење. С обзиром на то да ће се у року од 30 дана по стицању техничких услова за први квартал моћи поднети пореска пријава на Обрасцу ПП ОПО-К, очекујемо да ће највећи број пореских обвезника искористити ову могућност. То ће бити значајно лакше и брже, а пријаве поднете у овом року се сматрају благовременим – истакао је помоћник министра финансија Драган Демировић.

Драган Агатуновић из Пореске управе нагласио је да ће нова ПП ОПО-К пријава бити једноставнија и захтеваће унос три групе података.

– Поред основних личних података, фриленсери ће уносити само укупан износ прихода оствареног у кварталу, обележити да ли су здравствено осигурани по неком другом основу и на крају одабрати један од два модела самоопорезивања. И то ће им бити олакшано јер ће на порталу моћи да отворе налог и воде евиденцију о свим уплатама тако да ће и те информације моћи да унесу у пријаву. Портал ће им приходе остварене у страној валути аутоматски прерачунавати у динарску противвредност, а на крају ће добити једну уплатницу са QR кодом за брзо плаћање – рекао је Агатуновић.

За развој портала обезбеђена је стручна и техничка подршка НАЛЕД-а кроз пројекат за подршку иновацијама и високотехнолошком предузетништву StarTech. Портал ће бити доступан на адреси фриленсери.пурс.гов.рс, саопштио је Душан Васиљевић, директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у и додао да су новим моделом опорезивања фриленсери добили порески третман значајно повољнији него досад.

– Више десетина хиљада грађана ће у првој фази на порталу добити низ корисних алата као што је тест процене који показује да ли их прописи заиста препознају као фриленсере. Биће доступан информативни калкулатор за израчунавање пореза, као и детаљни водич. У наредној фази моћи ће посредством портала да се пријаве на осигурање и да поднесу пореску пријаву. Драго нам је да после готово две године имамо решење усаглашено са удружењима фриленсера и да смо међу првима у региону регулаторно уредили њихов рад због чега су и поједине суседне земље почеле да се распитују о преузимању нашег модела – рекао је Васиљевић.

StarTech је трогодишњи пројекат компаније Philip Morris с за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији, који спроводи НАЛЕД у сарадњи с Владом Србије.