Skip to main content

Више од трећине корисника картица, њих 34 одсто, одустало би од куповине уколико не би имали могућност да плате картицом, док 16 одсто не би разматрало куповину код датог трговца, што указује на све веће ослањање на безготовинска плаћања међу грађанима Србије, показали су нови подаци Мастериндеx истраживања које редовно спроводи Мастеркард.

МастерИндеx показује да је за девет одсто порастао број корисника који се изјаснио како је користио картицу у протеклих седам дана и он сада износи 79 одсто.

Када је реч о томе где се најчешче користе картице и даље су то најчешће супермаркети и хипермаркети, где картицама плаћа три од четири корисника. На листи се налазе и бутици (58 одсто), мале трговачке радње (55 одсто), бензинске станице (51 одсто), ресторани и кафићи (43 одсто), клубови, и тако даље.

Када је реч о местима на којима би корисници картица желели да плаћају безготовински, а немају ту могућност, први избор су, као и прошле године, пијаце (29 одсто), а за њима следе трафике (27 одсто) и све курирске службе (25 одсто).

Очекивано су се попусти код трговаца нашли на првом месту листе фактора који би подстакли чешће коришћење безготовинских плаћања, како је рекло 62 одсто испитаника. Сама могућност да се уопште плаћа картично би подстакла скоро половину (43 одсто) испитаника да то и ураде, а 39 одсто њих би се одлучило за ова плаћања како би истовремено подигли и готовину на месту продаје.

Када се ради о бесконтактним и мобилним плаћањима, коришћење ове платне методе је у порасту – 83 одсто испитаника је истакло да плаћа бесконтактно у својим свакодневним активностима, што је пораст од 12 одсто у односу на прошлу годину.

Извор: Нова економија