Skip to main content

Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац позвао је данас мала и средња предузећа да искористе могућност и унапреде конкурентност кроз програм „ЕУ за Србију – ЕБРД саветодавна подршка МСП“, који је представљен у Београду.

Тривунац је истакао да програм представља наставак  веома успешне вишегодишње сарадње са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) на развоју мале привреде, а подршку ће моћи да искористи најмање 130 предузећа у Србији.

„Желим да се захвалим Европској унији што је прихватила иницијативу Министарства приведе, и из ИПА средстава обезбедила 2,2 милиона евра којим се финансира овај програм“, рекао је Тривунац.

Према његовим речима, посебно је значајно што ће  домаћим фирмама бити омогућено да се саветују са страним индустријским експертима, који имају велико искуство у овој области.

Регионална директорка ЕБРД за Западни Балкан и шеф канцеларије у Србији Жужана  Харгитаи, навела је да је од 2001. године, кроз саветодавне програме, ЕБРД подржала више од 900 малих и средњих предузећа у Србији.

„Након подршке, мала и средња предузећа су повећала свој промет и број запослених, што им је помогло да привуку више инвестиција “, рекла је она.

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је Унија уложила скоро 14 милиона евра за подршку сектору МСП у Србији кроз програме подршке ЕБРД од чега су многа српска предуећа имала користи.

Говорећи о малим и средњим предузећима у Србији, државни секретар Тривунац је истакао тај сектор чини 99 одсто свих привредних друштава и запошљава две трећине запослених у привреди. Зато је, каже он, стратешки приоритет Владе Србије и Министарства привреде да им пружи свеобухватну подршку.

„Министарство приведе је за МСПП сектор ове године издвојило 1,7 милијарди динара само за бесповратна средства, али и саветодавне програме и менторинг, како би се сталним усавршавањем и новим знањима, српска предузећа што једноставније прилагођавала сталним променама у пословном окружењу“, рекао је Тривунац.

Све информације о програму могу се наћи у брошури и отвореном позиву.