Skip to main content

Ученичка компанија „ПИПО” из Техничке школе „Колубара” у Лазаревцу, која се бави производњом уређаја за аутоматизовано заливање цвећа, као и сигурносним системом који услед пада нивоа воде спречава оштећење уређаја, освојила је прво место на Регионалном такмичењу одржаном у Београду.

Друго место припало је компанији „Сенсе” коју чине ученици Фармацеутско-физиотерапеутске школе, а који производе ароматерапеутске сапуне и парфеме у чврстом стању, док је треће место освојила ученичка компанија „Сиџтх Сенсе” из Техничке школе у Младеновцу са специфичним помагалима за особе са инвалидитетом.

Средњошколци Медицинске школе на Звездари заузели су четврто место захваљујући иновативним предметима израђеним од дрвета.

Ученичка компанија обезбеђује основно економско образовање за ученике средњих школа и спроводи се широм света.

Сваке године организација Достигнућа младих у Србији организује пет регионалних такмичења ученичких компанија на којима ученици имају прилику да јавности покажу које производе и услуге су развијали током године, као и да „одмере снаге” са својим вршњацима.

Најбоље компаније учествоваће на националном финалу у Новом Саду, од 19. до 21. маја. Победник ће представљати Србију на европском такмичењу најбољих ученичких компанија које ће бити одржано у јулу ове године у Француској.

На такмичењу у Београду своје производе и услуге понудили су ученици 10 београдских средњих школа, а њихове компанијске извештаје, продајне вештине и јединственост понуде оцењивали су чланови жирија из компанија “ManpowerGroup”, МОЛ Србија, “KidHub”, Привредне коморе Србије и Београдске отворене школе.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији, уз сарадњу и финансијску подршку Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој (USAID), компанија “TeleGroup” и “ManpowerGroup”, као и тржног центра Делта Сити.