Skip to main content

Сви фриленсери у Србији од сутра ће имати своје место на интернету. На новом порталу Фриленсери моћи ће да брзо и једноставно пријаве приходе које су остварили радећи као „слободњаци“ и уз повољнији порески третман измире обавезе и остваре право на пензијско и здравствено осигурање.

Сви фриленсери у Србији од сутра ће имати своје место на интернету. На новом порталу Фриленсери моћи ће да брзо и једноставно пријаве приходе које су остварили радећи као „слободњаци“ и уз повољнији порески третман измире обавезе и остваре право на пензијско и здравствено осигурање. Током јула фриленсери у Србији потребно је да поднесу пореску пријаву за прва два квартала ове године.

Портал садржи низ корисних алата за све постојеће, али и потенцијалне фриленсере – тест самопроцене да ли испуњавају услове да буду фриленсери, калкулатор пореских обавеза на основу којег ће бирати једну од две опције за опорезивање, као и водич у којем ће наћи одговоре на најважнија питања. Процене су да би портал у почетку могло да користи и до 100.000 фриленсера који остварују приходе радећи за друга физичка лица у Србији или за физичка и правна лица у иностранству.

Нови модел самоопорезивања фриленсера је резултат једногодишњег рада и преговора Министарства финансија, Пореске управе, кабинета председнице Владе Србије, као и представника удружења фриленсера, а израда портала подржана је кроз пројекат за промоцију иновација СтарТецх, компаније Пхилип Моррис, који спроводи НАЛЕД.

– Сарадња са фриленсерима у оквиру радних група била је од кључног значаја на путу изналажења најбољег решења за регулисање права и обавеза фриленсера у Србији, што је донео овај портал. Ово решење је прилагођено свима, било да повремено раде неке послове или им је то свакодневица. Бићемо ту и даље, ако је потребна нека додатна консултација и појашњење – рекла је Славица Савичић, државна секретарка у Министарству финансија.

Директор тима за ИТ и предузетништво у кабинету председнице Владе Ненад Пауновић саопштио је да је према ранијим истраживањима Београд био међу топ 10 дестинација за дигиталне номаде, те да верује да ће их нови модел опорезивања фриленсера охрабрити да још више долазе.

– Наш циљ, до ког смо сад и стигли, је да се из Србије комотно можете бавити пословањем широм света. Портал Фриленсери доноси прецизно решење за све, јер смо инсистирали да у што мање кликова дође до плаћања пореза. Тајна успеха нове платформе је укључивање свих заинтересованих актера – закључио је Пауновић.

Фриленсери ће на новом порталу приликом подношења пореске пријаве уносити укупан износ прихода оствареног у кварталу, обележити да ли су здравствено осигурани по неком другом основу и на крају одабрати један од два модела самоопорезивања. Након подношења пријаве добиће уплатницу са QР кодом за брзо плаћање. На порталу ће моћи да воде евиденцију о свим уплатама и да по завршетку квартала све уплате, једним кликом превуку у пореску пријаву.

Иван Милетић, директор корпоративних послова за југоисточну Европу компаније Пхилип Моррис, подсетио је да је на иницијативу СтарТецх-а усвојено продужење ограничења раста пореза паушалцима и дата могућност фриленсерима да плаћају најнижи износ доприноса како би били здравствено осигурани.

– Надамо се да ћемо наставити низ реализације добрих реформи и као први следећи корак номинујемо увођење обједињене уплате пореза за предузетнике чиме би се не само уштедело њихово време и новац, већ би се смањио простор за грешке што је досад био чест случај. Наставићемо у овом правцу и даље, а ово је идеална прилика да вам откријем да припремамо још један Б2Б портал који ће за циљ имати повезивање малих привредника и великих бизниса по принципу понуде и тражње – најавио је Милетић.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић објаснила је да посао око Портала Фриленсери није завршен и да ће се наставити с његовим усавршавањем.

– У плану су даљи кораци како би ова реформа била што обухватнија, а портал напреднији и кориснији. Оно што нас чека у будућности јесу обуке за јавне службенике и фриленсере, развој неблаговремене пореске пријаве, генерисање и пуњење базе питања и одговора кроз контакт форму, мониторинг и даље извештавање о коришћењу портала, а оно што предлажемо институцијама јесте увезивање портала Фриленсери са сајтом Централног регистра обавезног социјалног осигурања и развој енглеске верзије портала, будући да и нерезиденти могу бити фриленсери – рекла је Јовановић.

Догађај је окупио сва заинтересована удружења фриленсера и појединце који их ангажују, као и институције које су учествовале у реформи – кабинет председнице Владе Србије, Министарство финансија, Пореска управа, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство здравља, ЦРОСО и фондови социјалног осигурања.

Портал Фриленсери биће доступан од 1. јула на адреси frilenseri.purs.gov.rs.