preduzetnistvo.gov.rs/vesti/unapredjenje-regulative-podstaklo-rast-novih-preduzetnika-za-vise-od-10- Унапређење регулативе подстакло раст нових предузетника за више од 10% – Портал предузетништва
Skip to main content

У Србији број предузетника константно расте, а тренутно их је више од 328.000. Ове године за првих шест месеци регистровано је око 22.500 нових, што је за 11% више него у истом периоду 2022. Иако криза није успорила позитиван тренд због стварања доброг регулаторног оквира за пословање, мере подршке су и даље неопходне, поручено је са панела који је одржан у оквиру програма StarTech, а поводом Глобалне недеље предузетништва.

Помоћник министра финансија Драган Демировић истакао је да су најважније регулаторне измене ове године урађене за побољшање положаја паушалаца и фриленсера.

– Реаговали смо у складу са новим економским дешавањима у свету и направили пун погодак. Продужено је ограничење повећања пореске основице за паушалце до 10% до краја 2025, као и максимално умањењење основице за почетнике и то за 50%. Наш закључак је да профит предузетника не расте истом динамиком као зараде, те да је ограницење раста обавеза још увек предуслов за пословање паушалаца– објаснио је Демировић.

О успешности система паушалног опорезивања говори чињеница да данас имамо регистрованих око 147.200 паушалаца, а пре три године их је било 121.700, саопштио је Драган Агатуновић, координатор за пореску контролу у Пореској управи.

– Значајно смо унапредили и поступак опорезивања физичких лица, фриленсера. До сада је око 3.400 обвезника поднело око 7.800 пријава у укупном износу 582 милиона динара. Они су остварили права на здравствено осигурање – закључио је Агатуновић и додао да ће од наредне године бити доступне и нове функционалности на порталу Фриленсери.

Министарство привреде недавно је усвојило Стратегију развоја малих и средњих предузећа до 2027. којом се одређује стратешки правац развоја предузетништва и конкурентности.

– Улога предузетника је све значајнија. Предузетници чине 27,3% укупног број запослених у Србији и учествују са 24% у БДП-у. Стратегија то препознаје и предвидела је мере финансијске и нефинансијске подршке за њих – рекла је Александра Вучетић из Сектора малих и средњих предузећа Министарства привреде.

Она је навела да је у периоду од 2015. до данас подржано више од 7.200 пројеката са око 15,3 милијарде динара бесповратних средстава. Сви заинтересовани предузетници, како је додала, могу да се информишу о актуелним програмима подршке и изменама законске регулативе преко портала предузетниство.гов.рс.

Софија Попара из Дигиталне заједнице истакла је да су озбиљни кораци учињени ка побољшању услова пословања предузетника, али и да има још простора за унапређење. Указала је на иницијативу „И предузетнице су маме“, обједињавање уплате пореза и доприноса на један рачун, и омогућавање преласка на режим самоопорезивања када паушалци пређу лимит од шест милиона. Душан Васиљевић, директор Одељења за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у, подржао је наведене предлоге и додао да је неопходно омогућити и аутоматски упис стажа предузетницима и размотрити повећање лимита за паушал од шест милиона.

– У плану нам је и оснивање Савета за мале бизнисе који ће се системски бавити питањима који брину предузетнике – закључио је Васиљевић и подсетио је да је НАЛЕД пре пет година иницирао реформу паушалног опорезивања која је омогућила аутоматизацију обрачуна пореских обавеза и предвидивост у пословању паушалаца.