http://preduzetnistvo.gov.rs/vesti/uskoro-jedinstvena-elektronska-naplata-putarine-sa-hrvatskom-i-crnom-gorom/ Ускоро јединствена електронска наплата путарине са Хрватском и Црном Гором – Портал предузетништва
Skip to main content

Кроз Црну Гору ће се од средине априла, а ауто-путевима кроз Хрватску од 15. маја пролазити са српским уређајем за електронску наплату путарине. “Путеви Србије” су представили платформу на којој ће власници ТАГ-ова моћи да се региструју за путовања без задржавања на наплатним рампама.

Вишејезична платформа “Toll4All” – путарина за све, има за циљ да на једном месту обједини све земље региона у јединствену електронску наплату путарине.

“У 2023. години смо успешно завршили повезивање и с поносом могу да кажем да систем с близу 50.000 корисника јако добро функционише. Са ненаплативошћу возила која је у  промилима 0.001, могу да најавим да би систем са Хрватском почео да ради од 15. маја ове године, а Црна Гора за неких месец дана најкасније”, најављује Дарко Савић из сектора наплате путарине ЈП “Путеви Србије”.

Предност електронске наплате путарине огледа се у бржем проласку кроз наплатне станице, лакшу контролу протока средстава и мање радника на наплатним рампама.

Када је 2012. почела електронска наплата путарине у Србији је било око 2.000 корисника, данас их је 783 хиљаде, од чега је 50 хиљада регистровано за коришћење тага у Северној Македонији и Србији.

Очекује се да ће активацијом платформе “Toll4All” њих бити много више.

Извор: РТС