Skip to main content

“Od 11. decembra 2023. godine, transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore se mogu realizovati direktno – brže, jeftinije i neposredno, jer smo uspostavili direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore“, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kako je navela, sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama, i do danas je u njemu učestvovalo 12 poslovnih banaka s teritorije Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka s teritorije Bosne i Hercegovine.

Prema rečima guvernerke Tabaković, Universal Capital Bank AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u Međunarodnom kliring sistemu Narodne banke Srbije.

„Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku s teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama Narodne banke Srbije i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva, koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima“ istakla je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima, svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima – jednom povezana infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet. Pozvala je i druge banke s teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama Narodne banke Srbije  i iskoriste prednosti koje on pruža.