Skip to main content

Vlada Srbije usvojila je izmenu uredbe kojom se određuju iznosi eko-takse za preduzeća i preduzetnike u zavisnosti od toga u koju od tri grupe delatnosti spadaju: one sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu, srednjim ili malim negativnim uticajem na životnu sredinu.

Ima tačno 12 utvrđenih iznosa eko-taksi, pošto su preduzeća i preduzetnici svrstani u četiri grupe firmi: velike, srednje, male i mikro.

Do sada su svi preduzetnici bili svrstani u kategoriju „mikro pravnih lica i preduzetnika“, dok su sada „rame uz rame“ sa preduzećima u svih 12 kategorija.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima veliki negativan uticaj na životnu sredinu iznosi za:

1) velika pravna lica i preduzetnike 2.000.000 dinara;
2) srednja pravna lica i preduzetnike 500.000 dinara;
3) mala pravna lica i preduzetnike 200.000 dinara;
4) mikro pravna lica i preduzetnike 20.000 dinara.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima srednji negativni uticaj na životnu sredinu iznosi za:

1) velika pravna lica i preduzetnike 1.000.000 dinara;
2) srednja pravna lica i preduzetnike 250.000 dinara;
3) mala pravna lica i preduzetnike 100.000 dinara;
4) mikro pravna lica i preduzetnike 10.000 dinara.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima mali negativan uticaj na životnu sredinu iznosi za:

1) velika pravna lica i preduzetnike 500.000 dinara;
2) srednja pravna lica i preduzetnike 125.000 dinara;
3) mala pravna lica i preduzetnike 50.000 dinara;
4) mikro pravna lica i preduzetnike 5.000 dinara.

Takođe, svi paušalci će biti u kategoriji najnižih taksi u okviru svake od tri kategorije delatnosti.

„Preduzetnik koji porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na paušalno utvrđeni prihod, iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine plaća u iznosu propisanom za mikro pravna lica i preduzetnike“, navodi se u novoj uredbi.

Prijavu za utvrđivanje godišnje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, privrednici od ove godine podnose ranije – do 30. aprila, a ne kao što je do sada bilo – do 31. jula. To je predviđeno izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara usvojenim u oktobru 2023.

Nakon usklađivanja sa novim pravilnikom na Portalu lokalne poreske administracije (LPA) je omogućeno evidentiranje i podnošenje prijava za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za 2024. godinu. Uputstvo možete pogledati klikom na link obrazac 1 uputstvo.

Pre početka rada, savet je da u internet pregledaču očistite keš (cache) memoriju i kolačiće (cookies).