Skip to main content

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници шест уредби у области привреде, којима се утврђује Програм подршке малим и средњим предузећима.

За спровођење подстицајних мера у области привреде у 2024. години предвиђено је десет програма подршке, кроз које ће Министарство привреде пласирати износ од две милијарде динара бесповратних средстава, а заједно са кредитним средствима укупни подстицаји ће износити четири милијарде динара.

На седници су усвојене следеће уредбе:

Програм развојна шанса – линија за прерађивачку индустрију у 2024. години, који је намењен прерађивачкој индустрији и реализује се у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (РАС) и банком. Износ бесповратних средстава је 600 милиона динара.

Програм за подстицај развоја прерађивачких капацитета у области лова, риболова, производње вина, пива и јаких алкохолних пића у 2024. години биће рађен у сарадњи са Фондом за развој. Овај програм није постојао претходних година, а износ бесповратних средстава је 160 милиона динара.

За Програм подршке развоју старих и уметничких заната и послова домаће радиности биће издвојено 10 милиона динара бесповратних средстава, док ће за Програм подстицања развоја предузетништва жена и жена самохраних родитеља у 2024. години бити издвојено 100 милиона динара бесповратних средстава.

Исти износ је издвојен и за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2024. години.

Такође, први пут ове године, послодавцима укљученим у дуално образовање биће додељено 50 милиона динара бесповратних средстава, како то предвиђа Програм подршке јачању капацитета послодаваца укључених у дуално образовање у 2024. години.

Износ бесповратних средстава за Програм подршке за развој предузетништва жена на селу у 2024. години износи 30 милиона динара.