Skip to main content

Међу привредницима у Србији влада умерени оптимизам када је реч о пословању у овој години што говори да се у наредном периоду може очекивати тренд раста привреде без обзира на сва ограничења са којима се суочава, оценио је Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије, коментаришући резултате истраживања студије „ЕY Предузетнички барометар“ Ревизорско-консултантске компаније ЕY.

Према његовим речима, дигитализација пословања један је од најважнијих процеса за раст и развој предузећа у Србији.

„Управо јачем расту привреде допринеће и дигитална трансформација њеног пословања коју Привредна комора Србије спроводи кроз Иновациони бизнис хаб Центра за дигиталну трансформацију ЦДТ, а кроз примену нових дигиталних алата који компанијама помажу да унапреде своје пословање“, указао је Весовић.

Катарина Обрадовић-Јовановић, помоћница министра привреде из Сектора за развој малих и средњих предузећа и предузетништва истакла је да су то министарство и Влада посвећени развоју предузетништва и малих и средњих предузећа у Србији за шта се сваке године, традиционално, одвајају значајна средства.

Компанија ЕY је спровела истраживање међу више од 100 домаћих предузетника, а циљ истраживања је да се добије увид у пословна кретања на предузетничкој сцени Србије у 2023. години.

Према налазима студије, промене на тржишту последњих година зависиле су од много фактора, као што су пандемија, транспортни проблеми, ратна дејства, инфлација и одрживост пословања.

На крају четвртог квартала 2023. године број предузетника и лица запослених код њих био је 416.922, што је 17.6% од укупног броја запослених, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

У исто време је тај број за 11.934, односно 2.9% већи него претходне године у истом периоду, што уз податак да су овогодишњи учесници анкете у високом проценту, а то је 46.23% , означили услове за предузетничко пословање у Србији као неповољне, показује да постоје нове снаге спремне да окушају срећу у самосталном пословању упркос тренутним параметрима.

Оно што је велика промена у односу на претходне године јесте да је у 2023. години било 4,5 пута више мушкараца предузетника него жена, а тај однос је био 82 према 18%.

Ови резултати изненађују јер је годину пре тога Србија имала знатно више анкетираних предузетница, а однос са мушким предузетницима био је 3:1, а исто је било и 2020. године.

Најзаступљеније индустрије су исте као претходних година, а то су производња са 29,25%, ИТ хардвер и софтвер са 15,09% и малопродаја и велепродаја са 9,43% анкетираних.

Највећи изазови у 2023. години били су трошкови инфлације и то 60,38% и остваривање планираног прихода, исто 60.38%, а могући песимизам када је у питању пословање у блиског будућности изазива чињеница да су трошкови пословања све виши, док су цене сопствених производа и/или услуга достигле свој максимум.

И даље је проналазак адекватних и квалитетних кадрова велики проблем, чак 58,49% предузетника се овако изјаснило, а решење се види у одговарајућем образовању младих за будућност, што сматра 83%.

Истраживање ЕY Предузетнички барометар показује и да је један од најснажнијих утицаја на пословање предузетника у Србији имала баш инфлација. Чак 92% њих је нагласило да инфлација има најснажнији негативан утицај тренутно. Друго на овој листи, око чега се сложило 83% предузетника јесте да турбуленције на нивоу светске економије негативно утичу на њихово пословање.