Skip to main content

Jedinstven račun za uplatu svih poreza od strane preduzetnika i paušalaca biće dostupan u naredne dve ili tri godine, a do sada nije napravljen zbog uvođenja novog informacionog sistema u rad Poreske uprave, naveli su predstavnici te institucije na konferenciji „Šta očekuje paušalce i frilensere u Srbiji u 2024?“.

„Što se tiče jednog uplatnog računa, moram da naglasim da je Poreska uprava trenutno u fazi transformacije, praktično uvođenju novog modela koji će doprineti uvođenju novih usluga i višem okretanju ka poslovnoj zajednici, olakšavanju poslovanja, pojednostavljivaju i uprošćavanju procedura,“ rekao je Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Prema njegovim rečima, u tom kontekstu uvođenjem novog informacionog sistema u naredne dve do tri godine, tako da taj novi informacioni sistem i uvođenje novog poslovnog modela, podrazumeva uvođenje jedinstvenog, jednog računa za sve vrste uplata javnih prihoda.

Kako je dodao, u tom kontekstu, za državnu upravu je do sada bilo neracionalno uvođenje, osmišljavanje i trošenje odgovarajućih resursa i sredstava na uvođenje jedinstevenog računa za preduzetnike paušalce i sve preduzetnike.

Kako dodaje, to je širi krug obveznika, gde se država već opredelila da uvođenjem novog infomracionog sistema uvede jedinstven račun.

„Dakle, biće, znači, biće za sve vrste javnih prihoda, tako da, to je odgovor na pitanje zašto se nismo opredelili da ga uvedemo u prethodnom periodu,“ dodaje Agatunović.

Izvor: Nova ekonomija