Skip to main content

Иако је првобитно планирано да StarTech пројекат траје три године, он се ипак наставља. Сви они који имају идеју за неку иновацију или је већ развијају и даље ће моћи да конкуришу за програм StarTech и добију бесповратна финансијска средства да то и учине.

Пројекат компаније Philip Morris, вредан пет милиона долара, који спроводи НАЛЕД у сарадњи са Владом Србије остварио је одличне резултате и подржао више од 80 стартапова, малих и средњиј предузећа у областима машинства и електронике, пољопривреде и хране, вештачке интелигенције и биотехнологије. Интересовање за сва три конкурса било је велико и укупно је било око 700 пријава за грантове.

– Пред крај ове године донели смо новогодишњи поклон за 25 иноватора широм Србије који су добили подршку на нашем трећем конкурсу за развој новог производа или услуге, као и излазак на домаће или страно тржиште. То није све, вођени постигнутим резултатима, одлучили смо да наставимо са подршком иноваторима у Србији и спровођењем сличних активности још три године.– објашњава за Блиц Бизнис директор корпоративних послова компаније Philip Morris за југоисточну Европу Иван Милетић и додаје:

– Наставак StarTech пројекта ће отворити и неке нове важне теме, попут развоја трансфера технологије и створити потенцијал за чвршћу сарадњу са важним субјектима домаћег иновационог екосистема.

На овај корак, како наводи, одлучили су се јер је препознат велики потенцијал иноватора у Србији. У прилог томе говоре и велики успеси досадашњих грантиста – први мобилни ЦТ скенер извози се на тржиште Америке, препарат против хелико бактерије је добио дозволу институција САД, платформа која уз помоћ АИ генерише говор у знаковни језик и тиме значајно олакшава кретање особама са оштећеним слухом инсталирана је на железничкој станици у Београду, иновативна четкица за псе ће се од наредне године наћи на тржишту ЕУ…

Наш саговорник подсећа и да је кроз овај пројекат и Лабораторију иновативних јавних политика дат значајан допринос системском унапређењу оквира за пословање иноватора, кроз подстицање дијалога, покретање реформи заснованих на анализама и координацију иницијатива јавног, приватног и цивилног сектора.

– Пружили смо подршку развоју портала за пријаву прихода фриленсера и успостављању Вибер четбота за информисање привреде о доступним олакшицама и програмима подршке, а тренутно је у развоју и портал за повезивање велике и мале привреде. Учешћем у радним групама допринели смо изменама прописа које су омогућиле ближе дефинисање стартапова и бизнис анђела, тестирање аутономних возила и смањење пореског оптерећења – каже Милетић.

У оквиру пројекта више од 150 књиговођа и 170 фриленсера је прошло обуке за пореска питања, а програм је свој редован термин нашао и на националним телевизијским фреквенцијама кроз серијал дигиталног предузетништва GOstudy.