Skip to main content

Групација за пчеларство и производњу меда Привредне коморе Србије (ПКС) покренуће према Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде иницијативу за измену постојећег Правилника о квалитету меда и других пчелињих производа, како би се унапредио поступак утврђивања квалитета меда, истакнуто је на седници Групације у ПКС.

За снажнији развој овог сектора, сагласни су пчелари и пчеларска привреда, потребне су заједничке активности свих актера који се баве пчеларством и производњом меда и формирати Научно саветодавно тело при Одбору за сточарство и прераду сточарских производа.

Србија је за осам месеци 2023. године извезла 964 тона меда за 4,5 милиона евра, што је 31% мање него предходне године. Највише меда је пласирано на тржишта Норвешке, Италије и Црне Горе.

У том периоду увезли смо 219 тона за 600 000 ЕУР, 54% мање него у исто време предходне године. Највише меда се увозило из Руске Федерације, Новог Зеланда и Грчке.

Прошле године, према подацима Републичког завода за статистику (РЗС), Србија је располагала са 977.000 кошница, што је за 44% више него 2014. године и у истом нивоу као предходне године.

Производња меда у 2022. години износила је 14 228 тона, што је за 91% више него 2021. године, наводи се у саопштењу ПКС.