Skip to main content

За подстицаје женском предузетништву из покрајинског буџета у претходне три године издвојено је преко 130 милиона динара преко различитих конкурса Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Први овогодишњи конкурс расписан је у фебруару у износу од 7,3 милиона динара и био је намењен за иновирање и дигитализовање процеса производње и операција у домену маркетинга и трговине

Циљ подршке је да се предузетницама помогне у самом развоју, од почетка пословања, како путем програмских мера, тако и путем едукација и консултација, каже потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић:

– Покрајинска влада је пре четири године основала Савез за координацију и праћење економских активности на територији АП Војводине и као једну од кључних тема препознала је женско предузетнишво. Урадили смо много ствари да помогнемо женско предузетништво. Прошле године имали смо два јавна позива кроз које смо определили 22 милиона динара за 135 бизниса.

Подршка предузентицама углавном се односи на субвенционисање трошкова набавке машина, опреме, рачунарске опреме, софтвера и услуга, наводи покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић. Он напомиње да предузетнице могу користити и друге подстицаје намењене предузетништву уопште.

– У претходне три године преко 130 милиона динара пласирали смо директно женама које руководе предузећима, доносе одлуке. Идеја је да у наредном периоду поновимо конкурс који ће се тицати нових предузетника, да им помогнемо да оснују фирме, да се плаћа закуп простора, ментор који ће их водити, књиговођа. Циљ је да млађи од 35 година буду подстакнути да буду предузетници – навео је.

Поред тога, како је додао, током године биће реализован и један потпуно нови конкурс – да се помогне домаћој привреди тако што ће домаће ИТ компаније креирати информатичка решења за домаће фирме, која ће бити потпуно бесплатна за привреднике који буду изабрани на конкурсу.

Према речима Иванишевића, у овој години средства се одобравају по принципу рефундације, у висини до 90% од фактурне вредности без ПДВ-а и без зависних трошкова набавке, услуга инсталације, обуке за коришћење и слично.

За подстицаје женском предузетништву могу да конкуришу предузетнице које лично воде пословање, или су власнице фирми са најмање 50% удела, или су пак одговорна лица и законске заступнице уписане у Агенцији за привредне регистре.

Извор: РТВ