Skip to main content

Готово 100 младих људи из ИТ стартап заједнице представило је данас своје идеје „EastHub-u”, првом српском бизнис акцелератору, у оквиру заједничког пројекта Привредне коморе Србије и компаније „EastHub“ из Сједињених Америчких Држава. Стручни жири ће, до 10. јануара, изабрати пет најбољих идеја, а победници путују у Мајами где ће учествовати на бесплатној двонедељној стручној обуци.

Програм у САД-у обезбеђује комплетну логистичку подршку – едукацију, радионице, менторство, повезивање са маркетиншким стручњацима, као и сусрете и договоре са потенцијалним инвеститорима из САД и других развијених земаља.

Јелена Јовановић, директор Сектора за међународне економске односе ПКС, истакла је да је намера пројекта подршка развоју домаћих софтверских производа, како би постали препознатљиви на глобалном тржишту.

„Наш инжењери у свету су препознати и раде у истраживачким центрима највећих светских корпорација, раде на развоју туђих пројеката, а циљ је да сада подстакнемо развој сопствених идеја и решења и да они постану глобални”, рекла је Јовановић.

Вук Живковић, извршни директор „EastHub“ најавиоје да ће до 10. јануара бити организована још два догађаја на којима ћестартапови моћи да представе идеје. Пријављена су решења из различитих области,додаје он, а компаније које први пут не буду одабране, имају право да поновоконкуришу за три месеца, јер ће се акцелератор одржавати квартално.

Обука ће бити фокусирана и на сегмент управљања фирмом, на систем продаје акција, врсте и пласман акција, организовање скупштине акционара, али и задржавању контроле над компанијом. Учесници ће се припремати како да представе и што боље рангирају свој производ, али и како да производи буду максимално cyber сигурни. 

„EastHub” ће селектованим компанијама пружити могућност да конкуришу код највећих инвестиционих фондова и комплетну обуку и тренинг на који начин да најефикасније представе идеје инвеститору.  Како су САД водећа земља света у развоју технологија и константно у потрази за новим визијама, у сврху подршке домаћим стартап фирмама, „ЕастХуб” је основао канцеларије у пет градова у САД  – Мајамију, Њујорку, Детроиту, Фениксу и Ралију. Аплицирање за програм обуке у САД организовано је преко сајта www.easthub.co.